RED VALÖR: Svenska Klassiker

Allt går fortare än att sätta fingret på rätt knapp och sägakillevillevippen.

Så ni har alltså omdanat hela landet som en hyllning till denälskade författarinnan på hennes nittioårsdag? Gjort helaSverige till ett enda stort Astrid Lindgrenland?-Vi tyckte att det var det minsta man kunde göra. Alla nuverksamma i näringsliv och förvaltning är uppvuxna med hennesböcker. Dessutom, fann vi när saken utreddes, krävde intehyllningen särskilt stora ändringar i nationen. Vi har ettnationellt beteende som antingen har inspirerats av henne ellerbara fångats väldigt väl i hennes berättelser.-Very impressive, I think. Det där traditionellt konstrueradehuset därborta, ingår det i hyllningen?-Skatthult, ja. Det kallades tidigare för riksdagshuset. Husetsinnevånare agerar – precis som förebilden – strikt rationelltutifrån en femårings perspektiv: välmenande men inkonsekvent.Många uppfattar dem som illbattingar och skulle helst se att dehöll sig på behörigt avstånd från alla soppskålar i privat ägo.-Vad är det där för någonting? Jag ser en lagom rund man i sinabästa år som surrar omkring, till synes helt i det blå? Vad ärdet för en luftaffär?

-Källåker på Taket. En bankman som utsetts att representera dennaivistiska egennyttans totala brist på begränsningar av denpersonliga handlingsfriheten. Hans kumpaners så kallade misstagintar en särställning bland de sagor som räknas till de svenskaklassikerna.-Jag har också hört talas om en annan typiskt svensk företeelse,Pomperi-nånting-effekten?-Helt riktigt. PomperiPosenereffekten. Från boken Moyne minMoyne. Hur man omvandlar stora förmögenheter till små. Iden harfaktiskt, som så många goda idéer givit upphov till enamerikansk film på samma tema: Älskling jag krympte kassan.Försnillning i allt väsentligt. Pengar faxas till tredje världen,gireras till ett skatteparadis i väst, plockas hem till Sverigeigen och går via två hål i väggen – E-mail från Lönneberga tillokänd ort. Allt går fortare än att sätta fingret på rätt knappoch säga killevillevippen. Men om riksåklagaren får fast den somhar ställt till med det hysset så blir det värre repressalier änen snickarbod med fönster som kan öppnas inifrån.-Jag har också läst i pressen om en väldigt spännande, menbråkig, liten flicka som härjar i mediebranschen? -Marita påBråkmakargatan, ja. Det är en lustig flicka det:envis som en gammal get, ständigt i konflikt med omgivningen,ständigt missförstådd. Men hon kommer oftast ned på fötterna pånågot sätt. Och innerst inne är hon nog inte elak, trots allt.En hel del av sina idéer har hon tagit över av MargodickenWallström.-Men vilka är det där, då? Dom ser ut att gräla?-Ingen fara. Det är bara en lek som går litet vilt till.Borgarna i Bullerbyn. Precis som i den litterära förebilden såär grunden en liten ålderdomlig idyll med tre fristående ägorsom tvingats samarbeta. Det är Lasse Leijonhjärta iKörsbärsgården och Calle i Högergården som näpsar stackars Ollei Mellangården. Det tycks som om Affe i Prästgården också läggersig i.

-Men varför bråkar dom med Olle?-Han har lekt med elake Göran från Rövarborgen och lär till ochmed ha flörtat med Skrållan Schyman från Vi i Arkipelagen. Detär aldrig bra att blanda element från olika sagor. Publiken kanbli förvirrad då.-Den mörkhåriga bruttan då?-Mona Rövardotter. Hon har varit ute i kylan ett långt tag, menväntas flytta hem efter vintern.-Nu har vi kommit in i en ålderdomlig bebyggelse och ser ettoregelbundet hus vid ett torg där aktiviteten tycks sjuda?-De som huserar här inne, Yuppie Långschal med vänner, drar siginte för att bryta med några konventioner. Fötterna på kudden,hästen i huset och en sån där liten nalle tätt intill örat. Harman aldrig provat att räkna hem en övervärderad börs förut måsteman ju prova, vetja. Misslyckas man med praktiska ting finnsalltid ännu en kappsäck med guldpengar att tillgripa. Och precissom förebilden Pippi har marknaden definitionsmässigt alltidrätt på grund av sin överlägsna styrka även om logiken oftatryter. Därför har vi också kallat huset Villa Villervalla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.