Regeringen ser behov av kraftig utbyggnad av kärnkraften

Regeringen höll på torsdagen en pressträff om nästa steg för att underlätta för ny kärnkraft.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om regeringens nästa steg för att underlätta för ny kärnkraft.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) under pressträff om regeringens nästa steg för att underlätta för ny kärnkraft. Foto: Claudio Bresciani / TT

Deltog gjorde klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, energi- och näringsminister Ebba Busch, minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson. Det framgår av ett pressmeddelande från Klimat- och näringslivs­­departementet.

Regeringens besked är att kärnkraften behöver byggas ut kraftig. Fokus är att undanröja de hinder som tidigare regeringar har rest för att förhindra att ny kärnkraft byggs i Sverige. År 2045 bedöms behovet av elproduktion vara minst 300 TWh för att Sverige ska klara klimatomställningen och elektrifieringen, enligt regeringen.

Regeringen tillsätter därför den nya utredningen ”Ny kärnkraft i Sverige – ett andra steg”. Utredare blir Pernilla Sandgren.

Utredningens hållpunkter är följande:
* Effektivare tillståndsprövning – klart december 2024
* Ändamålsenliga ansökningsavgifter – klart december 2024
* Analysera kärnavfallsprogrammet – klart augusti 2025
* Analysera regelverket för beredskaps- och planeringszoner – klart februari 2026

Studsvik som är aktiva med tjänster för bland annat avfallshantering inom sektorn stiger drygt 5 procent på börsen.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.