Regeringen spår något större budgetunderskott

I budgetpropositionen för 2016 som lämnas till riksdagen under måndagen föreslår regeringen investeringar i jobb, skola och klimat. Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

“Regeringen investerar i det som bygger Sverige starkt. I vårt Sverige ska fler jobba, skolresultaten vändas och klimatutsläppen minska”, säger finansminister Magdalena Andersson.

De ekonomiska prognoser som budgeten bygger på har överlag meddelats tidigare. Det gäller bland annat för BNP, arbetslöshet och KPI.

Regeringen gör dock en något dystrare prognos för budgetutfallet för år 2015 som nu spås landa på -0,9 procent av BNP, jämfört med augustiprognosen som var -0,8 procent. För 2016 är prognosen fortfarande -0,9 procent.

Regeringen bedömer att konjunkturläget i den svenska ekonomin förbättras de kommande åren.

“Det beror främst på en starkare utveckling i omvärlden och leder tillsammans med den förda politiken till en fallande arbetslöshet i Sverige. Men konjunkturuppgången är osäker och riskerna för en svagare utveckling är betydande”, heter det i ett pressmeddelande.

Återhämtningen och den förda politiken gör att underskottet i de offentliga finanserna väntas minska under de kommande åren.

“Genom tuffa prioriteringar minskar vi underskottet steg för steg. Vi har nu prioriterat reformer för sammanlagt drygt 24 miljarder kronor för 2016. Det ska läggas till de 20 miljarder kronor som aviserades i vårbudgeten”, säger Magdalena Andersson.

Stora delar av innehållet i budgeten har kommunicerats successivt tidigare.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här