Saabs VD om budgeten: ”Sveriges satsningar är positiva för oss”

Regeringens budgetförslag är glädjande nyheter för försvaret. Redan för nästa år föreslås försvarsbudgeten öka med 10% eller med 13 miljarder till 138 miljarder kronor. ”Sveriges satsningar på en stark försvarsförmåga är förstås positiva för Saab”, säger Saabs VD Michael Johansson till Affärsvärlden.
Saabs VD Micael Johansson
Saabs VD Micael Johansson

Förslaget togs väl emot av försvarskoncernen Saabs aktieägare som drog upp kursen med 4,6%, dubbelt så mycket som börsens indexuppgång.

Det intressanta i förslaget är dock inte de 10% för nästa år, det kompenserar bara för det senaste årets kostnadsökningar, utan den massiva satsning som föreslås fram till 2030.

Fram till 2030 föreslås enligt pressreleasen från Regeringskansliet att totalförsvaret tillförs 170 miljarder kronor totalt. De årliga uppräkningarna av försvarsanslaget till det militära försvaret summerar enligt Försvarsberedningens förslag till totalt 60 miljarder kronor för perioden 2024-2030, för att 2030 uppgå till 185 miljarder kronor. Det är en dubbling från fjolårets militära försvarsbudget på 92 miljarder kronor.

”Sveriges satsningar på en stark försvarsförmåga är förstås positiva för Saab” säger Saabchefen Micael Johansson till Affärsvärlden.

”Det är för tidigt att säga något konkret av vad det kan innebära för Saab”, tillägger han ”men vi noterar att Sverige likväl som många andra länder fortsätter satsa på försvaret och att försvarsbudgeten föreslås öka till motsvarande 2,4% av BNP under 2025”.

I procent av BNP går i dag 2024 på 2,2% av BNP till försvaret men redan för 2028 föreslår Försvarsberedningen att andelen ska uppgå till 2,6% för att ligga kvar på den nivån fram till 2030. Sverige överskrider därmed med råge Natos målsättning på 2%.

Läs också:

Analytiker: Saab blir stor vinnare på nya försvarsbudgeten

Breda skattesänkningar i budgeten: ”Marginalskatterna är bland de högsta i världen”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.