Regeringen: Tillväxten kommer att mattas av under 2019

Sveriges BNP väntas öka med 1,6 procent i år och 1,6 procent nästa år.

Det skriver regeringen i vårbudgeten.

Arbetslösheten väntas uppgå till 6,3 procent i år och 6,4 procent nästa år, medan den offentliga sektorns finansiella sparande väntas uppgå till +0,6 procent av BNP i år och +0,7 procent nästa år.

Prognoserna är desamma som de som presenterades av finansminister Magdalena Andersson den 1 april.

Regeringen konstaterar att konjunkturläget har stärkts i Sverige de senaste åren och att tillväxten har varit hög, men under den senaste tiden har flera indikatorer på den ekonomiska utvecklingen sjunkit något, vilket pekar på att tillväxten kommer att mattas av under 2019.

Arbetsmarknaden går fortsatt starkt och prognosen för arbetslösheten sänks något vilket beror på starka utfall för fjärde kvartalet 2018.

Storbritanniens utträde ur EU, amerikansk handelspolitik och osäkerheten på den svenska bostadsmarknaden gör dock att det finns risk för att utvecklingen blir svagare än väntat.

Överskottet i de offentliga finanserna väntas minska i år jämfört med 2018.

“För att säkerställa långsiktigt hållbara statsfinanser ska överenskommelsen om det finanspolitiska ramverket värnas. De åtgärder vi presenterar i vårbudgeten finansieras därför krona för krona”, säger finansminister Magdalena Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.