Regeringen vill locka investeringar till Sverige – hoppas på 40 000 nya jobb

Under veckan besökte över 100 utländska företag investeringskonferensen Join Sweden Summit i Stockholm. Arrangören och svenska staten hoppas på direktinvesteringar som ska skapa tusentals nya jobb i Sverige.
Regeringen vill locka investeringar till Sverige – hoppas på 40 000 nya jobb - joinsweden
Jan Larsson, kronprinsessparet, Anna Hallberg, Magdalena Andersson, Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen hoppas skapa 40 000 nya jobb – genom att öka utländska investeringar i Sverige med 10%. Detta framgick av ett pressmeddelande inför investeringskonferensen Join Sweden Summit, som arrangerades i veckan av Business Sweden. Målet är att locka utländska investeringar, med ett fokus på teknologi, digitalisering och klimatlösningar. Bland företagen som deltog finns etablerade jättar såsom Tesla, Siemens och franska Total Energies.

Hoppas på direktinvesteringar

Enligt Business Swedens VD Jan Larsson är förhoppningen att utländska företag ska starta nya dotterbolag i Sverige, så kallade greenfield-investeringar.

”Det är det som ger mest tillbaka till Sverige som samhälle”, säger Larsson, med hänvisning till jobben och skattebasen som han hoppas ska skapas.

Senior Material Europe AB är ett exempel på denna typ av direktinvestering i Sverige. Moderbolaget, Shenzhen Senior Technology Material, är beläget i Guangdong i Kina, men har startat ett europeiskt dotterbolag vars första fabrik öppnades i Eskilstuna under 2021. Bolaget producerar komponenter till litiumbatterier. Tanken är att verksamheten ska expandera inom Sverige och Europa med Eskilstuna som högkvarter, förklarar Leia Deng, key account manager på Senior Materials Europe.

Leia imponerades av profilerna, däribland statsminister Magdalena Andersson och kronprinsessan Victoria, som talade under konferensen. Hon beskriver även samtalen mellan företag som givande och transparent.

”Kom hit och var med”

Syftet med konferensen var också att marknadsföra att Sverige utvecklas starkt i flera områden, och att inspirera utländska företag att delta i denna utveckling.

”Vi vill visa att vi utvecklas, och vi vill säga ’kom hit och va med'”, säger Larsson.

Som exempel på branscher där Sverige ligger i framkant pekar Larsson på fordonssektorn, där han menar att Sverige har en unik, nästan världsledande position. Det gäller inte bara bilindustrin utan även luft- och sjöfart.

Larsson framhäver även utvecklingen av gröna batterier som tagit fart i Sverige:

”Tidigare låg alla batterikluster i Asien, men nu växer de fram även i Europa, inte minst i Sverige.”

Senior Materials Europe är ett exempel på detta.

”Vi behöver arbetskraft”

Jan Larsson hoppas att konferensen ska stimulera en nyindustrialisering, som skapar olika typer av jobb. Från vaktmästaren på fabriken till tekniska ingenjörer.

”Nu behöver vi arbetskraft från alla delar”, säger han.

En del av arbetskraften kommer säkert komma från andra länder där investeringarna kommer ifrån, men man kan även vänta sig många nya jobb i Sverige, tror Larsson. Tyska elektronikbolaget Dräger har redan två produktionsanläggningar i Sverige. Snarare än att bygga flera fabriker ämnar företaget nu öka sin personalstyrka för att bättre möta behoven på den svenska marknaden, berättar VD Stefan Dräger. Detta ska åstadkommas både genom att befintlig personal på Dräger flyttas till Sverige, men också genom att arbetskraft anställs i Sverige.

Optimism trots ökade elpriser

Liksom regeringskansliets pressmeddelande understryker Larsson att Sverige kommit långt i omställningen till en grönare ekonomi, och menar att detta är en attraktionsfaktor för investerare. Leia Deng lyfter fram tillgången på grön el som fördelaktig för Senior Materials investering.

Leia Deng tycks inte oroas av de ökande elpriserna som rusade under vintern, trots att fabriken i Eskilstuna ligger i det hårt drabbade elområde 3. Enligt Stefan Dräger är eltillgången i nuläget inte är den avgörande faktorn för bolaget då de nya investeringarna inte är i produktion, även om grön el är en fördel.

Konferensen ägde rum 20-21 juni i Stockholm. Business Sweden är en halvstatlig organisation vars syfte är att främja svenska företag och handelsintressen internationellt, samt locka utländska investeringar till Sverige. På konferensen, som skedde både digitalt och fysiskt, deltog 115 utländska företag från 16 länder, och därtill 41 svenska bolag samt 25 myndigheter och organisationer. Bland öppningstalarna fanns statsminister Magdalena Andersson, utrikeshandelsminister Anna Hallberg, näringslivsminister Karl-Petter Thorwaldsson, och OECD-chefen Mathias Cormann, bland andra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.