Rekordhög siffra för svenska exportbolag som räknar med anställningar framåt

Nästan vartannat stort svenskt exportföretag, 48%, räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det senaste året. Det visar den senaste Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit.
Export
Värtahamnen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Siffran är rekordhög och utgör en betydande ökning från förra undersökningen i höstas när svarsandelen landade på 32%.

”De stora exportföretagen är mycket optimistiska inför framtiden vilket är glädjande eftersom 1,5 miljoner svenskar arbetar i exportsektorn. Många förväntar sig en ökad orderingång under det kommande året och behöver nu rekrytera”, säger Catharina Henriksson, ansvarig för Exportkreditbarometern på Svensk Exportkredit.

I undersökningen noteras också en rekordlåg siffra på 3% för andelen bolag som räknar med att minska sin personal i Sverige.

Exportkreditbarometern genomförs två gånger om året och riktar sig mot exportbolag som omsätter minst 25 miljoner kronor. Denna gång svarade 200 exportbolag på frågor under undersökningen som genomfördes mellan 6 april och 4 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.