Rekordvinst för Pareto

Pareto Securities växte under 2017 både på den svenska marknaden och totalt. Vinsten i Sverige ökar från 250 till 330 miljoner kronor.

Pareto Securities i Sverige uppnådde under 2017 ett resultat före bonus och skatt på 330 miljoner kronor jämfört med drygt 250 miljoner kronor året dessförinnan. Det berättar investmentbankens vd Mats Carlsson för Affärsvärlden och kallar det för ett ”rekordresultat”.

Bolagets svenska verksamhet är en del av det norska moderbolaget Pareto Securities AS med närvaro på tio marknader, bland annat New York, London och de nordiska länderna. Koncernen hade en operativ omsättning under 2017 på drygt 2 miljarder norska kronor. Motsvarande siffra för 2016 låg på 1,4 miljarder norska kronor.

Mats Carlsson säger att förra årets resultat- och intäktsförbättring för Pareto Securities i Sverige framför allt beror på en högre ­aktivitet inom corporate finance-området. Där säljer investmentbanken finansiella tjänster i samband med marknadsnoteringar och kapitalanskaffningar genom aktieemission och obligationsutgivning.

Drygt 70 procent av bolaget intäkter härrör från kapitalanskaffningsdelen. Allra starkast är Pareto inom obligationer. I fjol agerade Pareto Securities rådgivare till åtta bolag under deras IPO:er (marknadsnoteringar).

Det rör sig om mindre och medelstora ­företag, enligt Mats Carlsson.

– Vi går starkt och flyttar fram positionen i Sverige. Men jag kan inte säga några konkreta marknadsandelar. När det till exempel gäller kapitalanskaffningar gör vi många onoterade transaktioner som inte är relaterade till någon marknadsplats.

Paretos vinst före bonus och skatt för hela koncernen uppgick till 1,4 miljarder kronor. Det är en ökning från 800 miljoner kronor året innan. Samma år, år 2016, uppgick Carnegies vinst före skatt till 342 miljoner kronor. För att siffrorna ska bli jämförbara bör man lägga till Carnegies bonus. Hur stor den är konfidentiellt, men den ligger sannolikt på mellan 40 och 50 procent.

Närmar ni er Carnegie i Sverige?

– Det är svårt att säga. Möjligen tampas vi i höjd med dem, säger Paretos vd Mats Carlsson.

Carnegies operativa intäkter uppgick för perioden januari–juni i fjol till 1,3 miljarder kronor – en ökning med 23 procent (Carnegie har ännu inte rapporterat för helåret). Siffran inkluderar dock ­intäkter från samtliga sju länder där investmentbanken har verksamhet. De ­redovisar således inte intäkter i Sverige separat, varför det är knepigt att jämföra med siffrorna från exempelvis ­Pareto. Rickard Buch, kommunikationschef på Carnegie, skriver i ett mejl att investmentbanken har haft en positiv utveckling en längre tid och så även under fjolåret.

”Vi har under året stärkt vår marknads­position på samtliga geografier”, skriver han.

Han vill inte offentliggöra hur stor del av intäkterna som härrör från den svenska marknaden.

– Historiskt sett har den svenska marknaden stått för en större del av de totala intäkterna, men vi har löpande skapat en bättre intjäningsmix bland samtliga geografier.

Pareto Securities har i dag drygt 100 anställda i Sverige jämfört med 90 för något år sedan, enligt Mats Carlsson. Framför allt har de förstärkt bemanningen på analys­avdelningen, ett affärsområde där det fortfarande finns en ”stabil efterfrågan”, berättar han. Affärsvärlden frågar hur verksamheten kan komma att påverkas av EU:s nya Mifid 2-regelverk, som bland annat fastställer att investmentbanker inte får klumpa ihop analyskostnader med courtagekostnader.

– Övergången till Mifid 2 har bara börjat. Men jag tror inte att de kunder som har ­använt vår analys tidigare kommer att sluta med det bara för att de får betala för den.

Mats Carlsson tror på en fortsatt stark intäktsutveckling 2018, främst inom kapitalanskaffning.

– Jag är optimistisk. Det är hög aktivitet på marknaden och vi har mycket i pipeline, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF