Rekylen rycker närmare

En hyfsad årsavkastning på runt 11 procent på bara en månad. Momentum har börjat krokna vilket bäddar för vinsthemtagningar under några veckor framöver.

Tänk Stilla havet. Ferdinand Magellan valde ett som han tyckte passande namn på klotets största ocean. Sjöfararen hade trasslat sig runt Sydamerikas sydspets i hårt väder men slapp därefter stormhärjningar under mer än en månad.

Ja, på ytan är börsklimatet hur lugnt som helst. Men precis som sjömän gör bäst i att alltid vara beredda på oväder finns några viktiga områden som en börsaktör gör bäst i att ha kontroll på. Och under ytan lurar grund som i vart fall tillfälligt kan sätta stopp på den pigga börsen.

Här är punkterna som styr veckans börs. Viktigast är kanske frågan om hur de två börsnykomlingarna i kraftbranschen, O2 och Arise Windpower, ska tas emot. Blir det ett par ta-premiumpengarna-och-stick-noteringar eller är det vi ser just nu etableringsfasen av en ny bransch på börsen. Nog för att det har skett en del nynoteringar på de mindre listorna under det senaste halvåret men det är nu som finbörsen ska visa att den är att lita på. Ett surt mottagande av dagens (onsdag) börsdebutant Arise kan mycket väl få börsen på fall och förstöra för andra nykomlingar i kulisserna.

I brist på kvartalsrapporter är de stundande årsstämmorna det viktigaste som händer under tiden fram till och över påsk. Det här är tillfällen då företagsledningar brukar kunna släppa information om hur försäljningen har utvecklats fram till tiden för stämman. I morgon, torsdag, håller Nordea stämma. Mest brännande där blir frågan om bankens bonussystem. Dagen efter är det dags för SSAB och Swedbank. På den senare tillställningen blir den mest spännande frågan kanske hur tacktalet till den avgående ordförande Carl Eric Stålberg ska formuleras.

Nästa punkt är det faktum att börsen har klättrat stadigt på senare tid. Här kan förra veckans avkastning på bara 0,4 procent ses som lite av ett trendbrott.

Slutsatsen är att kursutvecklingen under de senaste fyra veckorna har varit nära på sensationell. Sedan bottennappet den 15 februari har kurserna stigit hela 11 procent. Den avkastningen skulle mången Affärsvärldenläsare vara nöjd med – omräknat i årsavkastning motsvarar det ju mer än en fördubbling av kapitalet. Det luktar, kort sagt, vinsthemtagningar. Och dessa kan ta sin början i stort sett vilken dag som helst.

Experterna tycks vara överens om att börserna runt om i världen är mogna för en korrigering nedåt. En av dessa nu något mer pessimistiska proffstyckare är amerikanska bankgruppen Citi som i slutet av förra veckan ändrade sin inställning till aktier i modellportföljen från övervikt till neutral.

“Aktier brukar typiskt sett klättra uppåt under månaderna 12 till 36 under en börsåterhämtning. Så köp i svackorna och jaga inte topparna för långt”, heter det från Citi.

En genomgång av de senaste 30 åren på Stockholmsbörsen som Affärsvärlden har gjort visar också att sannolikheten för en fortsatt stark vårbörs ligger på bara ungefär 50 procent.

På längre sikt ser det emellertid bättre ut och chansen är god att vi får uppleva ett starkt börsår under resten av 2010. Sedan 1980 har börsen precis som i år slutat på plus efter januari och februari och halva mars vid 17 tidigare tillfällen. 13 år har noterat nedgångar under perioden.

Starka starter på börsår brukar dessutom göda börsen också under resten av året. Vid inte mindre än 13 av de 17 goda åren har kurserna fortsatt att stiga fram till nyår. Tre av fyra goda år tycks alltså hålla i sig året ut. Genomsnittsutvecklingen på börsen under perioden 15 mars till 31 december under dessa 17 år är 13-procentiga kurslyft.

Sannolikhetsresonemanget stärks dessutom av det faktum att motgångarna i alla fall utom ett har satt in under år då konjunkturen har bromsat in. Och där är vi inte alls just nu – snarare tvärtom.

Nästa punkt är just konjunkturen. Den kommer att dryftas på EU-toppmötet i Bryssel med början i morgon, torsdag. På agendan ligger just ekonomiska frågor i form av unionens framtida tillväxtstrategi, kallad EU 2020.

Dagsaktuella frågor, som de sydeuropeiska ländernas statsfinansiella problem, lär emellertid dominera debatten. För börsen tycks problemen vara inräknade i kurserna.

Nu i Veckan

ONSDAG DEN 24 MARS

* Stämmor: Allokton, Fabege, Holmen.

* Börsnykomling: Arise Windpowers första dag på börsen.

* Statistik: Konjunkturbarometern från KI.

* Försäljning nya hus (USA).

* Riksbanker: Räntebesked i Norge

TORSDAG 25 MARS

* Rapporter: Telecom Italia.

* Stämmor: HiQ, Fortum, Intrum Justitia, Nordea.

* Statistik: BNP (Nederländerna). Detaljhandel, februari (Strorbritannien).

* Politik: EU-toppmöte.

* Övrigt: Allmän löneutbetalning.

FREDAG 26 MARS

* Rapporter: R&B (delår).

* Stämmor: Swedbank, SSAB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB