Resultatet på den amerikanska börsen levde inte upp till förväntningarna

Trots optimism slogs inte det 20 år gamla rekordet på 108 miljarder dollar utan hamnade på 62 miljarder dollar.

Inför 2019 fanns förväntningar om att det skulle bli ett riktigt bra amerikanskt börsår avseende antal och storlek på börsintroduktioner. Kanske skulle rentav det 20 år gamla rekordet på 108 miljarder dollar slås.

Så blev det dock inte, konstaterar Wall Street Journal (WSJ). Totalt summeras inhämtat kapital från nytillkomna bolag till drygt 62 miljarder dollar under året, med 211 nya företagsnamn på börserna.

“Efter att ha väntat i många år fick privata investerare till slut chansen att satsa på en typ av amerikanska startup-bolag kända för att transformera hela branscher under det senaste decenniet. De ryggade tillbaka”, skriver WSJ.

Oro och uppblåsta värderingar

En rad faktorer förklarar det svala intresset. Hit hör uppblåsta värderingar, brist på lönsamma företag, en statlig “shutdown” och en oro över hur bolagen egentligen sköts.

Det snart gångna året började dåligt, då all federal verksamhet stängdes ned i spåren av en kamp mellan Vita huset och kongressen om finansieringen av president Donald Trumps mur mot Mexiko. Stängningen innebar att flera börsnoteringar försenades.

Så småningom genomfördes emellertid introduktioner av skjutsdelningsbolagen Lyft i mars och Uber i maj. Något börslyft blev det dock inte för aktierna, som möttes av misstro från investerarhåll mot bakgrund av de båda bolagens stora förluster. Därefter ökade skepsisen mot snabbväxande, men förlustbringande bolag som Pinterest, Slack och Smile Direct Club.

Det nya normala -betala för säkerhet

Allra sämst gick det för kontorshotelljätten Wework, vars vd och storägare Adam Neumann till slut fick avgå sedan den planerade börsnoteringen skjutits upp på obestämd tid och huvudägaren Softbank tvingats rädda bolaget.

“Det ‘nya normala’ är att investerare är villiga att betala för ökad säkerhet avseende lönsamhet och en smula verklighetskontakt gällande tillväxt”, kommenterar Morgan Stanleys aktiechef Evan Damast för WSJ.

Av de nio bolag som hämtade in mer än 1 miljard dollar i samband med sina börsnoteringar handlas Uber och Lyft mer än 30 procent under sina teckningskurser, medan Smile Direct Club handlas mer än 60 procent under sin.

Ytterligare en stökig notering gjordes av fintechbolaget One Connect så sent som i december. Bolagets värdering halverades inför noteringen, jämfört med när storägaren Softbank köpte in sig föregående år.

Bättre gick det för bolag med mer begränsade förluster, eller som hade en tydlig plan för när lönsamhet ska nås eller som faktiskt visade vinst. Hit räknar Wall Street Journal Tradeweb, Chewy och Avantor – som stigit 30-75 procent efter sina noteringar.

Bolag med molntjänster gick bra

Bolag som säljer molnbaserade tjänster har också utvecklats väl sedan de gick till börserna. Medallia, Ping Identity och Datadog har alla stigit mer än 30 procent och videokonferensbolaget Zoom Video är upp hela 80 procent efter sin notering.

Inför 2020 väntas trots allt en skaplig aktivitet på noteringsfronten. Det enda riktigt stora teknikbolaget som i dagsläget flaggat för en notering är rumsuthyrningsbolaget Airbnb, som dock väntas följa Spotify i spåren och göra en direktnotering utan att ta in nya pengar.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här