Revisorer rundar förmånsskatten

Revisionsjätten PriceWaterhouseCooper, PWC, vet att sockra sina löner. För 10 kronor aktien får varje delägare 10 000 kronor i utdelning. Men nu uppmärksammas Skatteverket som ifrågasätter upplägget.

Den som slitit ett par år på revisionsfirman PriceWaterhouseCooper kan belönas med ett delägarskap.

Denne får då rätten att köpa en aktie för kvotvärdet om tio kronor. Aktieägarna har i sedvanlig bolagsordning rätt att ta del av bolagets utdelning.

Enligt PWC:s senaste årsredovisningen fick varje aktieägare 15 000 kronor per aktie, visar SvD:s granskning.  

De fem senaste åren har ägarna fått ut 59 000 kronor per aktie, exklusive efterutdelningar.

Enligt inkomstskattelagen ska inkomster som inte utgörs av reda pengar beskattas till dess marknadsvärde.

När det gäller aktiebaserade bonusprogram, skriver Skatteverket att skillnaden mellan marknadsvärdet och köpeskillingen ska beskattas som inkomst av tjänst.

Men PWC förmånsbeskattar inte.

– Nej. Aktien saknar marknadsvärde eftersom den enligt lag endast får ägas av verksamma inom byrån, säger PWC:s styrelseordförande Peter Clemedtson, till SvD.

Revisionsbyråerna menar att det inte finns någon marknad för aktierna och därför inget marknadsvärde. Enligt lagen måste tre fjärdedelar av ett revisionsbolag kontrolleras av revisorerna själva. Eftersom det inte finns några andra köpare av aktierna än ägarna menar byråerna att det inte går att sätta något marknadsvärde.

Men då Skatteverkets rättschef Thomas Algotsson uppmärksammas på skatteupplägget uppmanar han revisionsbyråer med detta upplägg att ”höra av sig”.

Han håller heller inte med om att det inte skulle finns någon marknad för aktierna.

– Det är rimligt att anta att det finns ett antal revisorer som kan tänkas vilja köpa de här aktierna. Och finns det en köpare så finns det en marknad, och då bör man också göra en marknadsvärdering, säger Thomas Algotsson.

De andra stora byråerna har liknande system.

Enligt SvD betalar en delägare i KPMG 2 011 kronor aktien vilket senast gav drygt 4000 kronor i utdelning.

Ernst & Young säljer en delägaraktie för 100 kronor och gav senast uppskattningsvis 6 200 kronor.

De fyra revisionsjättarna, PWC, KPMG, Ernst & Young och Deloitte, har sammanlagt 576 delägare i Sverige, enligt SvD.

Dessa har totalt delat på drygt en miljard kronor att dela på. Vid en jämn fördelning får varje delägare 1,8 miljoner kronor i årlig bonus.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder