Revisorn anmärker på Allokton

Fastighetsföretaget Alloktons revisorer anmärker på bokslutskommunikén. Orsaken är att bolaget har problem med sin långfristiga finansiering.

Det högbelånade fastighetsbolaget Allokton, noterat på First North, drog ut på den så kallade Soitairtimmen (se faktarutan här intill) rejält i fredags kväll och levererade sin kvartalsrapport till Affärsvärlden först klockan 19.53.

Dröjsmålet förklaras från företagsledningen med att revisorerna skulle underteckna kommunikén, något som enligt ledningen ”normalt” inte brukar ske förrän i samband med att årsredovisningen ska godkännas.

Förhandlingarna med revisorerna drog av allt att döma ut på tiden och följden blev att revisorerna anmärker på bolagets långsiktiga finansieringsmöjligheter och skriver därför att de vill:

” Fästa uppmärksamheten på att det /…/ i bifogade bokslutskommuniké framgår att bolagets finansiering för de kommande 12 månaderna för närvarande inte är säkerställd. Detta innebär att bolaget kan vara i behov av ytterligare finansiering för att säkerställa den fortsatta driften”, skriver Björn Flink, som är KPMG:s revisor.

Av rapporten framgår att bolaget brutit mot bankernas lånevillkor, så kallade covenanter.

” Diskussioner pågår, och befinner sig i slutskedet, med bolagets största kreditgivare om en anpassning av vissa covenanter, vilka avser investeringstakt och kapitalstruktur, till det nu rådande marknadsläget. Bolagets finansiering för de kommande 12 månaderna är därmed för närvarande inte säkerställd. Styrelsen kommer under det kommande kvartalet att överväga olika alternativ.”

Det senare är en omskrivning för att fastigheter sätts på säljlistan, bankförhandlingar fördjupas och nyemissioner övervägs.

Till det som nämns konkret i rapporten ingår funderingarna på att skjuta på ränteinbetalningar i årliga obligationsbetalningar. Enligt låneavtalen kan sådana räntebetalningar flyttas fram ett år, från mars och juni i år och ett år framåt. En sådan åtgärd skulle ge en frist med en betalning på cirka 30 miljoner kronor, enligt ledningen

Allokton redovisar annars en brakförlust under fjolåret på 420 miljoner kronor. Drygt hälften förklaras av nedskrivningar i fastighetsvärden. Andra stora förlustposter är nedskrivningar av olika finansiella instrument, cirka 100 miljoner kronor, och stora valutakursförluster.

Bolagets skuldbörda är som tidigare, stor. Skuldernas andel av fastighternas värde är 96 procent, vilket är ett annat sätt att säga att det egna kapitalet uppgår till 4 procent. Bolagets substansvärde var, enligt rapporten, vid årsskiftet 138 miljoner kronor, att jämföra med skuldsättningen på 4,1 miljarder kronor.

Allokton har sedan början av året en ny huvudägare som hålls hemlig för marknaden i övrigt. En nyemission i januari drog in 23 miljoner kronor, utöver de 27 miljoner som betalades in i december. Den nye ägaren, Allokton Cooperatie U.A har (Vars huvudmän alltså är okända) genom ett par riktade nyemissioner därmed 40 procent av rösterna och 26,5 procent av kapitalet i Allokton. Det anonyma bolaget är därmed största aktieägare i Allokton.

Solitairetimmen

Solitairtimmen är det desinformationsfenomen som uppkallats efter ett numera avnoterat flygleasingföretag som hade för vana att kabla ut sina nyheter, nästan alltid obehagliga, när chansen var som störst att få så lite uppmärksamhet som möjligt. Typiska sådana tidpunkter är sen fredagseftermiddag eller dag före helgdag när börsen går på tomgång eller alla dagar efter deadline på ekonomisajter och papperstidningsredaktionerna.

nullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF