Riksbanken: Förändrade konsumtionsvanor under pandemin påverkar inflationen

Förändrade konsumtionsvanor under pandemin påverkar inflationstakten under kommande år och sättet att mäta den, skriver tre medarbetare på Riksbanken via dess hemsida.
Riksbanken: Förändrade konsumtionsvanor under pandemin påverkar inflationen - pengar-kronor-900
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Priserna på de produkter som inte längre konsumeras lika mycket har i många fall ökat relativt långsamt eller sjunkit, medan priserna på de produkter som det konsumeras mer av i stället har ökat relativt snabbt.

Det väntas påverka inflationstakten. Som en konsekvens kommer SCB när de uppdaterar vikterna i KPIF nästa år använda ett mer aktuellt underlag för beräkningarna jämfört med vanligtvis.

”Detta kommer troligen att innebära att den uppmätta KPIF-inflationen blir ett par tiondelars procentenheter högre än vad den annars skulle ha blivit under nästa år”, skriver medarbetarna som är verksamma vid den penningpolitiska avdelningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.