Laddar

”Riksbanken kan inte nationalekonomi”

Djärv, snål och irriterande framgångsrik. Affärsgeniet Bengt Stillström har retat gallfeber på många. Själv retar han sig på Riksbankens räntepolitik. Och anser att börsen är övervärderad.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

Inte ens under fotograferingen kan Bengt Stillström, ordförande i riskkapitalbolaget Traction, hålla tyst. Efter nästan två timmars intervju finns fortfarande mycket kvar att säga. Tänk, vilka orimliga krav fordonsindustrin ställde på sina underleverantörer! Inte konstigt att så många konkursat, resonerar han (som till exempel det egna innehavet Gnosjö Plast). Så får han syn på den silverglänsande köksassistenten ovanpå kylskåpet i kontorsköket.

– Titta, en sådan skulle ni ha. En jättebra maskin!

Jörgen Appelgren, Affärsvärldens fotograf som tidigare jobbat som kock, släpper kameran. Jovisst, Ankarsrums assistent är överlägsen. Men dyr, nyligen höjdes priset med hela 2 000 kronor till 5 000, påpekar han.

Bengt Stillström ser väldigt nöjd ut.

– Jo, vi tyckte den var lite för billig.

Produkter som säljs “för billigt” av Bengt Stillströms portföljbolag, i det här fallet dotterbolaget Ankarsrum, är alltså oacceptabelt.

Kan du något om bakning själv?

– Klart jag kan baka! säger han och ger sin syn på hur mycket degvätska köksassistenten kan ta.

Klart att Bengt Stillström kan baka! Här är mannen som kan mycket om mycket. Det tydliggörs inte minst av bredden i hans bolagsengagemang i dag och tidigare. Han sitter för närvarande, som privat ägare eller som ägarrepresentant för Traction, i styrelser för 18 bolag, bland annat it-bolaget Hifab, som bildades i fjol när Tractionägda Thalamus lade bud på likaså Tractionägda Hifab.

Traction, där Bengt Stillströms son Petter Stillström har tagit över vd-posten, har dessutom innehav i bland annat Duroc, Partnertech och dotterbolag som Nilörn-gruppen.

Bengt Stillström startade Traction för 35 år sedan och har arbetat med flera spektakulära företagsbyggen och affärer. Hans främsta yrkesmässiga bedrift, hittills, är utvecklandet av mobilantenntillverkaren Allgon (som slogs ihop med LGP och sedan såldes till amerikanska Powerwave 2004), tillsammans med andra. I dag är Bengt Stillström 65 år, kallar sig pensionär och gör vad han vill med sin tid – vilket betyder att han fortsätter att investera och utveckla bolag. Och att hålla koll på börsen. Den är dyr, mycket dyr, i dag tycker han. Men mer om det senare.

När Bengt Stillström kommer in i mötesrummet på Tractions nya kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm är han arg. En av de frågor som han fått sig tillsänd innan intervjun är mycket dålig, gör han klart. Frågan lyder: “Varför har så många människor så många, ofta starka, åsikter om hur du är som affärsman?” Bengt Stillström avböjer att svara.

– Det där är inte intressant. Det jag tror mig veta är att jag har väldigt få konflikter.

Han är trött på att prata om tidigare tvister och bråk.

– Håller man på som vi gör, med rekonstruktioner av bolag, blir det många besvärliga situationer. Och folk är väl duktiga på att hitta syndabockar. Små företagare utsätts för mycket påhopp.

Handlar det om avundsjuka?

– Vet inte. Det är väl en och annan som vi kanske inte gjort affärer med som har blivit ledsen. En och annan som inte fått ett jobb och blivit ledsen. Men det är historia, allt det där.

Vad som är historia är en tolkningsfråga. Dammet från uppslitande affärer och styrelsebråk i bland annat Mandator (se kommentar från sparkad ordförande på nästa uppslag) och Knowit har lagt sig och verkar inte ha lett till mer än att Bengt Stillström av flera källor som Affärsvärlden talat med anses vara en “fräck rackare”. Men i åtminstone ett fall anser motparten att det finns en pågående process. En mångårig tvist mellan bredbandsbolaget Rimp, dotterbolag till Hifab (där Bengt Stillström är ordförande) och MKB, Malmö Kommunala Bostadsbolag, avgjordes i maj. (Se kommentar från MKB:s ekonomichef på nästa uppslag) Då vann den tingsrättsdom som dömer Rimp att betala 45 miljoner kronor i skadestånd laga kraft. Inga pengar har betalats ut. Och inga pengar kommer att betalas ut, enligt Bengt Stillström.

– Jag tycker inte att det var en särskilt genomarbetad dom. Det finns inga pengar i bolaget (Rimp AB). Det är en gammal, gammal historia.

Rimp försattes i konkurs 29 oktober i år. MKB hävdar att Rimp delade ut pengar till Hifab på ett felaktigt sätt, att de pengarna borde återföras till Rimp så att MKB kan få sina pengar.

– Nej, det är inte sant. Vi har tvärtom tillfört pengar till det bolaget.

Vi går över till att prata om Bengt Stillströms favoritämne för tillfället. Och det är inte något av de större innehaven, som Partnertech (upp 80 procent i år) han väljer. Eller senaste uppmärksammande tilläggsförvärvet i krisförföljda Feelgood. Helst vill han tala om ett par av sina och Tractions allra minsta, onoterade innehav.

– I mitt yrkesliv är det mediebolagen, Zizit och Sourze, som är mest spännande i dag.

Varför då, de bolagen går ju inte bra?

– Nej, det har väl inte gått så bra ekonomiskt, det får man väl skämmas för. Vi har inte kommit i gång riktigt än. Men de utgör framtidens kommunikationsplattformar för företag, de behöver hitta sina målgrupper.

Bengt Stillström marknadsför båda bolagen med att företag där, mot betalning, kan ta del av sina kunders och framtida kunders åsikter: lyssna, få feedback och utveckla sina produkter.

– Om du till exempel ska resa någonstans så kan du läsa om vad andra skriver om resmålet vilket skapar intresse för det. Om ett reseföretag är med där kan det lyssna på vad folk tycker och tänker, vad som är bra och vad som är dåligt.

Både Sourze och Zizit bygger på att vem som helst kan skriva och lägga in debattartiklar om vad som helst på bolagens respektive sajt.

Du skriver egna inlägg på sajterna, där du bland annat kritiserar las och recenserar ny litteratur.

– Ja, man måste ju leka lite.

Du skriver under ditt namn, men är det inte du som skriver under pseudonymen S Tyck också?

– Nu får du inte hålla på och fråga efter källor till vårt journalistiska material, haha. Jag skriver under eget namn och om jag sedan har pseudonymer också, så har jag det.

Nyligen ökade Bengt Stillström, privat, sitt innehav till 10,3 procent i Feelgood, som sysslar med företagshälsovård. Bolaget har gått upp och ned, mest ned, på börsen under de senaste åren. Men Bengt Stillström tror på bolaget.

– Varför ska man inte kunna tjäna pengar på företagshälsovård? Det är bara att sköta det bra. Och det kommer de väl till sedan. De har haft historiska problem.

Ett annat av era noterade innehav, kontraktstillverkaren Duroc, har problem och flaggade nyligen för försämrad försäljning och resultat. Hur ser du på utvecklingen i bolaget?

– Det är Petters projekt, det är han som sitter i styrelsen. Men att de tappar stora volymer är väl inte så konstigt i dag.

Bengt Stillström talar hellre om börsen. Som alltså är “mycket dyr”. Och hyllningen av bolagsrapporterna är kraftigt överdriven.

– Om du jämför med prognoserna framstår rapporterna som lite bättre än tidigare. Men de är inte bra för det. Om du jämför med hur resultaten borde vara är bilden en helt annan.

Vissa bolag är felvärderade i grunden, anser han. En anledning är effekten av redovisningsreglerna, IFRS. Sedan de infördes ser resultaten, i synnerhet för bolag med stora immateriella tillgångar, “överdrivet bra” ut. Därmed värderas de högre än de borde.

– Jag vill inte hänga ut något bolag, men man ska generellt inte köpa bolag som pumpat upp sina balansräkningar med förvärv eller andra immateriella tillgångar. Där ser värderingarna falskeligen väldigt fina ut, men det beror på att man inte skrivit av goodwill.

Men hans viktigaste argument för att börsen är övervärderad väger tyngre än de missvisande värderingarna: Återhämtningen efter krisen har gått för fort.

– Vi kommer inte att komma tillbaka till en superkonjunktur. Det beror på att vi aldrig haft någon superkonjunktur. Den var nämligen konstlad, skapad av överkonsumtionen.

Förr eller senare kommer insikten att sjunka in, tror han. Då kommer nästa krisvåg.

– Jag är orolig för vad som händer när folk inser att krisen långt ifrån är över. Att den ekonomiska stimulansen måste plockas bort, det leder ju till att återhämtningen måste dämpas. Då blir det inte roligt på börsen.

När kommer börsfallet?

– Ingen aning. Jag har gått och väntat på en rekyl med den har inte kommit.

Du kanske har fel?

– Ja… Allt hänger på hur folk som placerar i aktier beter sig. Och det är väldigt osäkert att förutse. Men ju längre tid det tar innan börsen faller, desto kraftfullare kommer fallet att bli.

Bengt Stillström är inte nöjd med hur den svenska regeringen hanterat krisen.

– Den var sent ute i början, sedan gjorde den ganska bra ifrån sig. Men nu håller regeringen på och tjatar om bonussystem, det är en sidofråga och populistiskt.

Den största frågan i dag är ränteutvecklingen, anser Bengt Stillström. Hade han varit riksbankschef skulle han ha höjt räntan med “ett par procentenheter”. Riksbanken är helt fel ute i dag, anser han. Och regeringen också, som bara sitter och ser på.

– Jag vill påstå att Riksbanken inte kan nationalekonomi. Deras modell är inte bra. Den har inte med tillgångspriserna. Det leder till att vi får en inflation i tillgångspriser och en acceleration av skulder. Det är inte sunt för samhället. Det leder till spekulationsbubblor som spricker och det är vi på väg in i igen.

Han liknar Sveriges ekonomi vid ett rum och räntan vid rummets kamin.

– Om det är varmt i rummet måste du ha ett dynamiskt mätsystem, så att du inte stänger av kaminen precis när det börjar bli jättekallt ute. Man måste alltså mäta inflationskraften i systemet och inte själva inflationen i nuet, för inflationskraften kommer först.

– Varför kostar det 50 000 till 100 000 per kvadratmeter att köpa en lägenhet i Stockholm? Jo, för att regeringen har bestämt det. Det är inte särskilt kul om unga människor köper en lägenhet och lånar 85 till 90 procent av beloppet. Det är klart att det är en fastighetsbubbla nu.

Bengt Stillström hör alltså till dem som menar att ett par procentenheters räntehöjning skulle bromsa utvecklingen.

– Dessutom borde regeringen tala om för bankerna, framför allt för sin egen bank, SBAB, att de inte kan hålla på och låna ut pengar så här. SBAB gör samma sak som Fanny Mae, med politikernas applåder. Det spricker när folk inte kan betala sina lån längre, eller om politikerna får för sig att dela ut mer byggrätter, eller beslutar att upphöra med krigstidsprissättningen på hyresrätter.

Om räntan höjdes med ett par procent, som du vill, då skulle väl bostadsbubblan spricka direkt?

– Men blir det en massa arbeten av att folk skuldsätter sig för mycket? Vi måste producera mera. Vi måste få mer jobb och inte mindre jobb. Felet var att vi överkonsumerade och nu försöker man få i gång överkonsumtionen igen. Att bara driva på fastighetspriserna är inte bra.

För mycket lån till privatbostäder, för lite till företagen. Det är Bengt Stillströms syn på bankerna.

– Det är en väldigt konstig ränteskillnad. Du kan låna till din bostad för ett par procent, det kan ju inte ett företag. Må vara att risksituationen är sådan att bankerna ska ha mer av företagen, men jag tycker de ska ta mer betalt för bostadsrisken.

Så den som hoppats på några stora utköp från börsen eller fusioner av börsbolag får vänta länge än, menar han.

– Nu har bankerna blivit rädda. Inte går bankerna in i nya affärer, det går väl inte att köpa nu, i alla fall inte stora bolag.

Röster om Bengt Stillström:

Benny Aspegren, ekonomichef på MKB: I en tingsrättsdom från i våras tilldömdes han 45 miljoner kronor i skadestånd från Rimp, ett dotterbolag till Hifab, där Bengt Stillström är ordförande. “Vi anser att de tömde Rimp, han hävdar motsatsen. Jag tror att Bengt Stillström försöker lägga ut dimridåer, han säger att han inte vill befatta sig med detta. Vi hoppas att vi kan driva in pengarna från honom personligen eller från någon annan av Rimps dåvarande styrelseledamöter, och vi kommer inte att ge oss.”, säger Benny Aspegren.

Ratad samarbetspartner, anonym: “Han är väldigt kostnadsmedveten och en

entreprenör med starkt affärssinne. Vi gick ned i pris för att möta hans krav men när vi gjort det drog han sig ur ändå.”

Jan Rynning, som avsattes som ordförande i Mandator 2004: “Jag blev lite kuppartat utröstad på stämman, men det finns inga regler för att man måste flagga för det. Även om Bengt och Petter inte är mina vänner tycker jag att de behövs på marknaden, de är lite udda figurer men duktiga och pragmatiska.”

Bor i Djursholm

Position: Grundare och ordförande i investmentbolaget Traction.

Född: 1943.

Bor: i Djursholm.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.