Riksbanken: Utdragen coronakris ökar riskerna

Om coronapandemin blir utdragen kommer det att öka riskerna för den finansiella stabiliteten i Sverige, bedömer Riksbanken.
Riksbanken: Utdragen coronakris ökar riskerna - riksbanken-700_binary_6840430.jpg
”Kreditförlusterna i banksektorn riskerar då att öka i en sådan utsträckning att bankerna kan få problem att upprätthålla kreditförsörjningen. I ett sådant läge kan det behövas ytterligare offentliga åtgärder. Riksbanken är redo att bidra genom att tillhandahålla den likviditet som behövs”, uppges det i ett pressmeddelande.

Enligt Riksbanken belyser krisen vikten av motståndskraft. Därför uppskattas de åtgärder som hittills fattats med sänkta kontracykliska kapitalbuffertkrav till noll procent och möjlighet för banker att bevilja alla bolånetagare undantag från amorteringskravet.

”Detta stärker i en mycket svår och speciell situation hushållens likviditet samt bankernas förmåga att tillhandahålla krediter. Det är viktigt att bankerna gör vad de kan för att tillhandahålla tillräckligt med krediter till företag och hushåll. De kapital‐ och likviditetsbuffertar som bankerna har byggt upp i goda tider kan nu användas om det skulle behövas” skriver Riksbanken.

Riksbankens syn på det finansiella systemet i nuläget är att det fungerar tillfredsställande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.