Riksbanken väntas sänka reporäntan 50 punkter

Riksbanken väntas sänka sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 50 punkter till 2,00 procent i samband med det penningpolitiska mötet på onsdag. Beskedet kommer först på torsdag morgon.Det tror nio av de tio analytiker som Nyhetsbyrån Ticker talat med inför beskedet.

Den tionde analytikern tror på en sänkning med 25 punkter. Motiveringarna för en sänkning med 50 punkter väntas bli de som framhävts i diverse riksbankstal den senaste tiden.

“Jag tror det kommer motiveras av att arbetsmarknads- statistiken varit svag, att de nya löneavtalen är låga och de kraftiga produktivitetsökningarna. De låga inflations- talen i sig själv kommer väl också att framhållas även om det inte ska betyda någonting eftersom man ser det på ett till två års sikt”, säger Skandiabankens chefekonom Sven-Arne Svensson.

Vice riksbankschef Irma Rosenberg sade i sitt tal i förra veckan att inflationen den senaste tiden utvecklats svagare än vad Riksbanken förutspått och att inflationen väntas ligga under målet på ett till två års sikt.

“Mot bakgrund av detta ser jag utrymme för en tydligt mer expansiv penningpolitik”, sade Rosenberg.

Tydligare går det inte att vara, menar bedömarna.

“Det var tydliga signaler från Irma Rosenberg och jag tror att de väger väldigt tungt”, säger en analytiker.

Vissa bedömare tror att Irma Rosenberg, som är ansvarig för inflationsrapporten, kan ha haft tillgång till vissa uppgifter som exempelvis inte riksbankschef Lars Heikensten hade i sitt senaste tal.

Det skulle kunna tala för att Lars Heikensten och även andra nu röstar för en sänkning med 50 punkter. Bedömarna tror dock att meningarna går isär bland riksbanksledamöterna huruvida man ska sänka med 25 eller 50 punkter och att det kommer vara en diskussion.

“Jag tror det är en ganska splittrad direktion. Det finns en majoritet för 50. Jag kan tänka mig att det är tre för 50, två för 25 och en för oförändrad”, säger en ränteanalytiker.

Den som skulle rösta för oförändrad ränta är då Eva Srejber, som är allmänt känd som en räntehök. Många tror dock att Srejber röstar för en sänkning med 25 punkter med tanke på diskussioner som förts och att Srejber hållit en lite lägre profil det senaste året.

Kristina Persson väntas gå med på Rosenbergs linje. Lars Heikensten och Lars Nyberg är lite mer svårbedömda även om det lutar åt 50 punkter där också.

Villy Bergströms tal var inte lika duvaktigt som Rosenbergs, vilket skulle kunna innebära 25 punkter. Om det väger jämt i omröstningen är det riksbankschef Heikensten som har utslagsröst.

“Heikensten är väldigt variabel. Han har till och med gått ut officiellt och hävdat att det inte är fel att ändra sig snabbt”, påpekar en analytiker.

Med tanke på att en sänkning med 50 punkter i stort sett är inprisad i marknaden riktas i stället intresset mot de kommentarer som Riksbanken brukar ge i samband med beskedet.

“Jag tror att presskommunikén efteråt kommer vara helt neutral. Riksbanken brukar inte förmedla någon bias och det tror jag inte de gör den här gången heller. Däremot tror jag inte att de kommer flagga för några fler sänkningar på presskonferensen efteråt, utan vara neutrala till svagt hökaktiga”, säger Henrik Mitelman, ränteanalytiker på SEB Merchant Banking.

Ett svagt hökaktigt uttalande skulle kunna ge lite marknadsreaktioner även om marknadsräntorna stigit de senaste dagarna. När Irma Rosenberg signalerade för en sänkning med 50 punkter i förra veckan sjönk marknads- räntorna samtidigt som kronan försvagades.

“50 punkter i sig är nog inprisat men sen är frågan hur man väljer att signalera framtiden. Det kan komma att påverka kronan”, säger en analytiker.

Några av analytikerna utesluter inte en ytterligare sänkning innan sommaren även om flertalet räknar med att Riksbanken ligger kvar.

“Jag tror inte på någon mer sänkning men det förutsätter att produktiviteten utvecklar sig ungefär som väntat. Det är också noterbart att titta på den faktiska konjunktur- statistiken som varit väldigt bra de senaste dagarna. Starka exportsiffror och väldigt bra detaljhandel. Det är svårt att förneka att det pågår en konjunkturåterhämtning och att Sverige utvecklar sig lite bättre än EMU”, säger Mattias Sundling på Hagströmer & Qviberg.

I samband med räntebeskedet presenteras också en ny inflationsrapport. Den väntas inte bjuda på några stora överraskningar.

Inflationsprognoserna kommer sänkas medan tillväxtutsikterna väntas ligga kvar som tidigare, tror analytikerna. Räntebeskedet och inflationsrapporten presenteras på torsdag klockan 8.00.

Carnegie, Danske Bank, Hagströmer & Qviberg, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB Merchant Banking, Skandiabanken, Swedbank och Öhman ingår i enkäten.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.