Riksbankens kamp ensam och hopplös

Med en historiskt låg statsskuld och extremt låga upplåningsräntor kan jag tycka att en massiv satsning på infrastrukturinvesteringar via obligationslån är självklart.

Igår betalade jag en polsk byggfirma för ett mindre jobb hemma. Jag hade funnit firman, och en del andra som fick lämna anbud, på nätet. Sedan åkte jag och tankade bilen och betalade 12 kronor litern. Full tank kostar mig nu 200 kronor mindre än för ett halvår sedan. Inget märkligt för gemene man, kan tyckas. Men då jag ägnar mycket tid åt att försöka förutse Riksbankens aktiviteter kan jag inte låta bli att belysa kopplingen mellan mina triviala göromål och Riksbankens sisyfosarbete med att få upp inflationen.

Digitaliseringen hjälper mig, via nätet, att hitta det billigaste priset för de varor och tjänster jag efterfrågar. Globaliseringen medger att polska medborgare kan göra arbetet för mig i Sverige. Teknisk evolution har bland annat inneburit nya metoder att utvinna olja, vilket är en av orsakerna till att oljepriset fallit med ungefär 50 procent de senaste sex månaderna. Oljeprisfallet i kombination med ett allmänt varmare klimat pressar dessutom priserna på el. En minskad global efterfrågan leder dessutom till överkapacitet/överutbud inom flera sektorer, vilket ytterligare pressar priserna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här