Riksbanksfullmäktiges granskning: Riksbanken har inte varit jävig

Riksbanken har inte varit jävig när den fattat penningpolitiska beslut. Det visar en granskning som riksbanksfullmäktige låtit göra efter att medieuppgifter gjort gällande att såväl Stefan Ingves som Cecilia Skingsley skulle varit jäviga i penningpolitiska beslut om köp av företagsobligationer på andrahandsmarknaden.
Riksbanksfullmäktiges granskning: Riksbanken har inte varit jävig - riksbanken-ingves-700_binary_6947883.jpg
Foto: TT
”Granskningen visar att kopplingen mellan ledamöternas aktieinnehav, aktiernas utveckling visavi ledamöternas deltagande i handläggning och beslut är för svag för att de ska antas ha varit jäviga. Någon brist i deras tjänsteutövning har inte framkommit enligt utredningen”, säger Susanne Eberstein, ordförande i riksbanksfullmäktige, i en kommentar.

Jäv skall inte ha vara aktuellt enligt de kriterier som stipuleras enligt förvaltningslagen. Kopplingarna bedöms vara för svaga.

”Naturligtvis påverkar Riksbankens beslut på penningpolitikens område privatekonomin för alla, direktionsledamöterna inkluderade. Det är viktigt och bra att ledamöterna offentligt redovisar sina tillgångar och skulder till riksdagen, vilket de gör. Det gynnar en öppen och saklig granskning”, säger Susanne Eberstein.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.