”Risk för korrigeringarpå kort sikt”

Sommarrådet är artikelserien där Affärsvärlden varje dag under juli publicerar en intervju med en aktieexpert. Idag har turen kommit till fondbolaget Simplicitys vd Ulf Ingemarson.

Namn: Ulf Ingemarson
Bakgrund: Vd på fondbolaget Simplicity

Vad har du för åsikt om börsen inför det andra halvåret?
– Jag tror svenska börsen kommer stå högre vid årsskiftet än vad den gör nu. På kort sikt tror jag dock på korrigeringar nedåt, vilket ger möjlighet till köptillfällen.

Ni arbetar på ett annat sätt än de flesta fondbolagen, hur?
– Simplicity är ett fondbolag som ägnar oss åt kvantitativ analys av aktiemarknaden. Vi förvaltar fem aktiefonder enligt en speciell och egenutvecklad placeringsmodell baserad på kvantitativ analys av världens aktiemarknader och använder samma placeringsstrategi i samtliga aktiefonder. Målet är att hitta enskilda aktier som långsiktigt överpresterar övriga marknaden. Simplicity förvaltar även en räntefond med syfte att generera en trygg och säker avkastning.

Vilka nordiska aktier ser bäst ut enligt er modell?
– Hjärtat i Simplicitys placeringsmodell är insikten att företag som går bra troligtvis fortsätter att gå bra. Vi letar inte efter undervärderade aktier, utan investerar enbart i dokumenterade vinnare – aktier som historiskt har överpresterat övriga marknaden. I placeringsmodellen används kvantitativa modeller vars uppgift är att statistiskt motivera varje transaktion. Omfattande tester på flertalet aktiemarknader ligger till grund för och stödjer placeringsmodellen. Förvaltningen följer disciplinerat de beslut modellen genererar, det finns således inget utrymme för förvaltarens egna bedömningar eller känslomässiga inslag. Investeringar sker inte med anledning av bolagets storlek eller aktiens vikt i index utan varje investering värderas utifrån vår placeringsmodell

– De nordiska bolag som vi finner bäst köplägen i för tillfället är Cramo och Konecranes från Finland, Jinhui Shipping och Golden Ocean Group från Norge samt Rockwool International från Danmark.

Kan du nämna några tidigare vinnaraktier där trenden börjat vika?
– Storebrand, Schibsted och Telenor, samtliga bolag från Norge samt YIT från Finland och de tre svenska bolagen Meda, Intrum Justitia och Tradedoubler.

Ni förvaltar flera fonder på tillväxtmarknader, vilken är mest spännande enligt dig och varför?
– Det är svårt att välja bort någon av våra tillväxtmarknadsfonder. Alla regioner utvecklas positivt och har en enormt stor potential. Personligen tycker jag riskspridning är viktig så jag föredrar Asien, Östeuropa och Afrika. Afrika, med Sydafrika i spetsen, har stora naturtillgångar vilket kommer vara en tillgångsmassa man bör ha med i sin portfölj i framtiden. Asien är en marknad med 3 miljarder nya konsumenter. Vår Asienfond köper enbart starka aktier i hela Asien inklusive Pacific. Vi kommer få med många av framtidens storbolag i vår portfölj. Kina och Sydkorea är de två länder som väger tyngst i vår portfölj, 16 respektive 18 procent. Utvecklingen i Kina och Indien kommer att medföra ökad sysselsättning i länderna runt om vilket leder till tillväxt även där.

– Utvecklingen i Östeuropa har varit fantastisk den senaste åren och vår Nya Europa fond har stigit med drygt 35 procent per år sedan start. Men jag tror utvecklingen kommer att fortsätta vara positiv. Tyskland som haft det tungt senaste åren har börjar gå från klarhet till klarhet och ekonomin i landet börjar ta fart med stigande vinster och konsumtion som följd. Detta kommer att sprida sig till grannländerna, deras närmaste grannar i öst.

Vilken bok är värd att ha med i hängmattan?
– Kay Pollak har skrivit boken ”Att välja glädje”. En bok om som vill hjälpa folk till ett bättre liv, inte bara för egen del utan även för sin omgivning. Den boken borde alla läsa och följa.nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.