Risk för vinstbesvikelse

Vid avslutningen av varje kvartal är det tid att höja ett varnande finger - för vinstvarningar. Dollarberoende bolag och råvarubolag ligger nu i farozonen.

Med detta sagt går det att nämna några branscher där besvikelser ändå kan slå hårt. Telekom- och it-leverantörer är utsatta. Amerikanska Intel vinstvarnade i somras, och prispress, hårdare konkurrens och allt snabbare teknikutveckling höjer risken i bolag som Ericsson och har bidragit till att kursen backat med 15 procent sedan i våras.

Nästa grupp bolag som kan drabbas är exportföretag med försäljning i dollar och euro.

Ett tredje riskgrupp är stålbranschen där tre tillverkare i USA vinstvarnade under förra veckan. AK Steel, Nucor och Steel Dynamics har drabbats av högre priser på järnmalm. Ståltillverkarna har svårt att rulla över prishöjningarna till slutkunder och på sikt kan svenska SSAB påverkas.

Att världsettan i branschen, Arcelor Mittal, i fredags lugnade marknaden genom att upprepa sin tidigare vinstprognos om cirka 15 miljarder kronor för det tredje kvartalet påverkar inte den bilden.

Med börsen i en uppåtgående trend där marknaden tror att världsekonomin har styrfart krävs mer ont krut än vinstvarningar för att få stopp på kurslyften. Inga minor av den digniteten presenteras under de kommande dagarna. Tvärtom väntas veckans viktigaste makrohändelser gå ganska spårlöst förbi, som den norska riksbankens räntebesked på torsdagen eller BNP-siffror från flera europeiska länder.

Och förväntningarna på veckans viktiga makrosiffror i USA är lågt ställda. Försäljningen av existerande och nya hem, siffror som kommer på torsdag och fredag, väntas vara fortsatt låg. Analytikerna tror att antalet bostäder som sålts under augusti stiger 4 procent från juli till augusti, vilket skulle innebära totalt 4 miljoner sålda hem. Siffran kan jämföras med nivåer på nära 6 miljoner i april.

Samtidigt tror analytikerna att försäljningen av nya hus under augusti steg något, cirka 7 procent, från bottenrekordet på 276 000 i juli.

En tredje viktig amerikansk konjunkturmätare får inte slå fel när den presenteras på torsdag eftermiddag. Det gäller antalet nyanmälda arbetslösa där förhoppningen är att den positiva trenden med färre arbetslösa som har hållit i sig sedan i juli ska fortsätta. Antalet nyanmälda arbetslösa har backat 11 procent från toppnoteringarna i somras.

Slår dessa tre prognoser fel är det bäddat för att börserna världen över slår back igen. n

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB