Risk för vinsthemtagningar

Nu är bankrallyt över och risken för vinsthemtagningar har ökat. Försäljningssiffror från H & M och amerikansk industriproduktion är viktiga denna vecka.

Maj började starkt med en börsuppgång på 5,5 procent. Den stora nyheten var resultaten av de amerikanska bankstresstesterna som i vart fall kan tolkas som att ingen finansiell härdsmälta längre ser ut att hota. Ja, bättre än så var faktiskt inte beskeden, som fick jättarna Citigroup och Bank of America att klättra 38 respektive 60 procent.

De dåliga nyheterna var desto fler. Stressfaktorerna finns med andra ord kvar när det sjunker in i folks medvetande att amerikanska storbanker behöver göra nyemissioner på hundratals miljarder kronor. Och en lite oväntad följd av utfallet blir att stålkastarljuset nu riktas mot europeiska banker och deras förmåga att överleva flera år med ökade kreditförluster.

Inte minst hamnar de svenska storbankernas exponering mot Östeuropa åter under lupp.

De senaste två månadernas kursuppgångar riskerar att brytas. För med kursdubblingar som för Nordea och SEB, eller till och med 200 procent, som Swedbank (bara under förra veckan rusade aktien 25 procent) har klarat av, är det rimligt att anta att huvuddelen av kursuppgången i bankerna ligger bakom oss. Några negativa händelser som en storkonkurs i ett industriföretag, en devalvering i Baltikum eller en nedgradering av bankernas lånebetyg kan få bankerna på fall och därmed hela börsen.

Om inte någon annan bransch nu tar vid som draglok.

Den vanligaste signalen om att konjunkturen vänder är i så fall när de cykliska industriaktierna spritter till liv igen, bolag som Volvo, Sandvik och SKF. Aktierna har redan vänt men ännu finns inga tecken i den reala ekonomin på en vändning även där. Och siffrorna från de svenska industriföretagen om framtida orderingång är mest dyster läsning. I veckan rapporterar en lång rad EU-länder om BNP-utvecklingen under årets första kvartal; Spanien i morgon, torsdag, och på fredag kommer siffror från bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna.

Veckans viktigaste siffra är industriproduktionen i USA under april. Det är en faktor som kan ge börsen förnyad kraft. Efter en nedgång i industriproduktionen under årets första kvartal på 20 procent i årstakt spår bedömare nu att siffran på fredag landar på en mindre nedgång eller kring noll. Det skulle i så fall betyda att för första gången sedan i oktober så sjunker inte industriproduktionen med mer än 1 procent. Fast man ska inte vara för optimistisk i denna den värsta produktionskollaps sedan andra världskriget tog slut. Utsikterna är sällsynt vårbedömda – inte minst sedan den amerikanska bilindustrin har kraschat.

Samtidigt saknas inte argument för att en senpåkommen valutafrossa kan börja ta sin tribut på den svenska börsen. Med en kronförstärkning på 11 procent mot euron och 18 procent mot USA-dollarn under de senaste två månaderna börjar ett av argumenten för att Stockholmsbörsen ska gå bättre än börserna i omvärlden att urholkas. Valutadopade företag, som Boliden, skogsbolagen och Ericsson, får svårare att visa upp starka siffror när nästa omgång kvartalsrapporter ska redovisas. Och kursuppgångarna, i till exempel Holmen och SCA på cirka 50 respektive 30 procent på en dryg månad, ter sig plötsligt som klent underbyggda.

Kanske är det i stället ett uppdämt shoppingbehov som blir katalysatorn som driver börsen uppåt framöver.

Under veckan kommer flera indikationer på vartåt det lutar. Veckans näst viktigaste siffra kommer också från USA och handlar om just detaljhandelsförsäljningen, den enskilt viktigaste BNP-komponenten. Förhoppningen är att aprilsiffran, som presenteras under onsdagen, blir starkare än minussiffran i mars. Analytiker väntar sig en uppgång i försäljningen på marginella 0,2 till 0,4 procentenheter (om den usla bilförsäljningen räknas bort).

Från USA kommer också viktiga rapporter. Världens största butikskedja, Wal-Mart, presenterar kvartalssiffror på torsdag. Och här hemma presenterar både Hennes & Mauritz och Clas Ohlson försäljningssiffror för april. Allmänt väntas påsken, som i år inföll tre veckor senare än under 2008, sänka resultatet för alla tre kedjorna.

Nu i Veckan

Onsdag

* Rapporter från Thyssenkrupp och Telia Sonera-bolaget Turkcell. Samt från Kabe.

* Detaljhandel USA, april.

Torsdag

* Rapporter från East Capital Explorer, Mekonomen och Nibe samt Peab. Och från USA rapporter från Wal-Mart och Genentech.

* BNP-siffror första kvartalet från Spanien.

Fredag

* Rapport från Björn Borg.

* BNP-siffror från bland annat Frankrike, Tyskland, Österrike och Nederländerna.

* Från SCB kommer sparbarometer för första kvartalet.

* USA: Industriproduktion i april.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF