Riskkapitalbolagen siktar på börsjättarna

Med köpet av danska ISS kliver de svenska riskkapitalbolagen upp i den högre affärsligan. Nästa steg för de alltmer samarbetande uppköpshajarna kan bli ett bud på Skanska, SKF eller SCA.

eqt:s och Goldman Sachs bud på danska servicekoncernen iss i förra veckan blir den största riskkapitalaffären i Norden hittills. Budet värderar iss till runt 27 miljarder kronor vilket placerar affären i det fack som inom branschen brukar kallas “mega-deals”.

De tre svenska riskkapitalbolagen eqt, Nordic Capital och Industri Kapital, som tillsammans har runt hälften av den nordiska marknaden, har visserligen byggt upp stora fonder men är ändå egentligen för små för att mäkta med affärer i den storleksklassen. Då måste man samarbeta med andra firmor, så kallad syndikering.

Det här är ingalunda ett nytt inslag på den nordiska marknaden men har ökat på senare tid, och i synnerhet de tre stora svenska aktörerna har tidigare varit rätt ovilliga att dela affärer med andra.

Det kan vara svårt att säga vilket som är hönan och ägget. Driver en ökad benägenhet till syndikering, ofta med de riktigt stora amerikanska eller brittiska firmorna, fram större affärer? Eller är det behovet och aptiten på större affärer som får de nordiska aktörerna att mer aktivt söka syndikering för att få tillgång till mer kapital?

Det lär hur som helst bli mer av varan eftersom en affär av iss storleksordning är precis på gränsen till vad det svenska systemet klarar av. Fonderna har typiskt sett en begränsning i att de får placera maximalt 15 eller 20 procent i en enskild investering. Med antagandet om att ISS-affären är finansierad till 70 procent med lån, vilket är vanligt, så ligger därmed eqt nära sin gräns och då har man ändå lagt ägandet på två fonder.

Storleken på de affärer som de nordiska riskkapitalbolagen gjort på senare tid och på affärer på den nordiska marknaden över huvud taget har ökat igen och är på väg uppåt. I den processen är iss-affären en intressant utveckling, menar de som verkar i sektorn och väntar sig fler och ännu större affärer. Och då är det utköp från börsen som det ofta är frågan om.

Ökad konkurrens bland mellanstora och lite mindre affärer gör att de som kan åter söker sig till större affärer. Där är aktörerna ändå något färre, trots att de stora internationella drakarna då dyker upp.

Välkända börsbolag som Skanska, skf, sca och tidvis också Volvo och Electrolux finns med på listor över bolag som skulle kunna vara lämpliga för ett riskkapitalkonsortium att ta över. Objekten ska vara undervärderade och ha potential för att både kapitalstruktur och bolagsstruktur ska kunna förbättras. Ofta finns det dock en huvudägare med i bilden som gör en affär osannolik.

För affärer av en sådan storlek krävs dock nya typer av konstellationer med flera stora riskkapitalspelare inblandade.

Köpet av det amerikanska it-företaget Sunguard alldeles nyligen för runt 80 miljarder kronor gjordes till exempel av inte mindre än sju av världens största aktörer inom riskkapitalbranschen. Bland dem finns Goldman Sachs som eqt samarbetar med på iss.

Dessutom finns ett antal företag ute till försäljning som redan i dag ägs av riskkapitalbolag, bland annat Mölnlycke Health Care, Dyno Nobel och Dometic. De ligger alla dock i den lite mindre prisklassen kring 10 miljarder kronor.Allt större affärer

De största nordiska riskkapitalaffärerna 2004-2005.
Köpare Målbolag Bolagsvärde ca
EQT, Goldman Sachs ISS 27 mdr
Nordic Capital, Blackstone, DLJ Nycomed 16,4 mdr
Nordic Capital, CVC Leaf 7,7 mdr
Nordic Capital, ATP Falck 6,5 mdr
EQT Sanitec 5,5 mdr
EQT Munksjö 4,1 mdr

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.