”Robur avgör Gambrofajten”

Precis när marknaden börjar slappna av, när semesterplaner görs upp och alla försöker fly från jobbet efter lunchen på fredagen – ja då kommer stormen. Nedgången är här. Och den är bred och tvingar in varenda vattenkammad från uteserveringar och solsken. Golvet känner dock en underliggande styrka:

– Ähh. Vi har väl alla väntat på det här, även om man ändå alltid får ont i magen när det sker. Jag tror att vi får en uppstuds om någon dag eller två, men sedan fortsätter nog marknaden att gå sidledes i hela maj. Möjligtvis med en dragning nedåt. En vändning uppåt blir det nog inte på allvar förrän nästa rapportperiod, säger en av de tyngre vännerna.

En annan håller med:

– Börsen kan tappa ett par procent till och ändå bara vara tillbaka där vi var i julas och det är väl inte så konstigt. Särskilt inte med tanke på att ganska många bolag har stigit med flera hundra procent de senaste åren.

Kort och gott verkar det handla om vanliga vinsthemtagningar. Ett bolag som dock stiger är Gambro efter att Investor/EQT på måndagen höjde sitt bud:

– Det här är intressant och jag tror att vi närmar oss final. Jag har hört att de förhandlade hela helgen, alltså Robur och köparna, men att de inte var överens och detta är alltså Investors utspel. Jag tror att de fortsätter att förhandla med Robur och att de enas om ett pris på kanske 115-116 kronor aktien och att budet därmed höjs vilken dag som helst. Om Robur inte godkänner det, då dras nog budet tillbaka. Kort sagt, de avgör fajten, säger en mycket initierad källa.

Andra håller med, men ser faror:

– Nu är det spännande. Att Investor/EQT inte köpt några aktier i marknaden tolkar jag som att de vill ha möjligheten att dra tillbaka budet. Nu handlar det om att vinna eller försvinna och prestigen är stor på båda sidor. Om budet dras tillbaka spelar nog inte så stor roll för EQT, det är en del av deras vardag. Värre är det för Investor, eftersom det då kommer krav på förändring av styrelsen och omkapitalisering. Jag gissar trots allt på den svenska Saltsjöbadsandan så här i valtider, konstaterar en finansman torrt och sällar sig därmed till dem som tror att de enas.

Måndagen var annars en svart dag för den gamla lekstugan Brio, som än en gång presenterade en usel rapport:

– Proventus inhopp i bolaget var väl roligt och hoppfullt, men det är helt enkelt för tufft att vända den där pjäsen. Tiden börjar dessutom rinna ut, eftersom förlusterna drar ner det egna kapitalet och skulderna är fortsatt höga. Det doftar nyemission, hälsar ett par handsydda loafers.

En riskkapitalist håller med, men tror inte det räcker:

– Visst är soliditeten nere på läskiga nivåer och det är klart att en nyemission skulle lugna ner situationen, men det löser inte de långsiktiga problemen. Brio måste späda ut sina kostnader på en större volym. Det vi sett nu i form av besparingar är lovvärt, men fungerar inte när försäljningen faller. Bolaget behöver helt enkelt göra ett stort förvärv.

Om Brio har det tufft ser det betydligt ljusare ut i det skånska köket. Ballingslöv har i likhet med kusinen Nobia haft en präktig börssuccé, men vissa tror att det finns mycket mer att hämta:

– ”Ballan” använder inte sin balansräkning på ett optimalt sätt. Tittar man på nettoskulden ser den hög ut, men då måste man komma ihåg att den innehåller pensionsskulder till skillnad från i många andra bolag. Dessutom sitter bolaget på en massa mark och fastigheter, vilka borde kunna skickas ut, och i det läget kan man nog plocka ut minst en halv miljard i balansräkningen. Därtill handlas ju bolaget till en stor rabatt mot Nobia och det är inte motiverat, säger en av de solbrända.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco