Romson talade om miljö, jämställdhet och antirasism

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson fokuserade på miljö- och klimat, feminism och antirasism i sitt tal under Almedalsveckan. Dessa områden är viktiga perspektiv när man diskuterar hur arbetsmarknad, ekonomi och välfärd ska bestämmas, sade hon.

EU-valet visade att klimat, feminism och antirasism kan vara centrala delar i politiken, enligt Romson som uttryckte en förhoppning om att dessa frågor inte ska hamna i skymundan i den kommande valrörelsen.

”Vi tar matchen om klimatpolitiken i höstens val”, sade miljöpartisten som anser att statsminister Fredrik Reinfeldt på senare år har avstått från att lägga seriösa förslag i klimatfrågan. Hon uppmanade honom att tänka om.

”Sätt på dig den gröna tröjan som den stridshingst som du själv tycker att du är. Ta debatten i klimatfrågan”, uppmanade hon.

Romson efterlyste fler tågsatsningar snarare än motorvägar, och kritiserade centralt belägna Bromma flygplats i Stockholm. Hon pratade också om en ekonomi i förändring i syfte att hantera klimatfrågan. Svensk ekonomi har tidigare förändrats och behållit sin konkurrenskraft. Det som krävs är att politikerna visar vägen och ger de viktiga aktörerna långsiktiga spelregler, resonerar Romson som anser att Sverige har bra förutsättningar för att vara klimatledande.

”Det enda vi saknar är en regering som också ser att det kan ge jobb och utveckling”, sade hon och lyfte fram vikten av jobbskapande investeringar i bland annat modern tågtrafik, kollektivtrafik och renoveringar av miljonprogramsområden. Gamla jobb och industrier har historiskt sett försvunnit och nya kommit till, konstaterade hon.

”Det är så svensk ekonomi har förändrats och behållit sin konkurrenskraft”, enligt Romson som vill röra sig mot ett hållbart samhälle, genom bland annat samarbete med näringslivet. Det ska löna sig att klimatinvestera, framhöll hon.

Romson tog även upp miljöfrågan ur ett jämställdhetsperspektiv och noterade att män släpper ut mer koldioxid, åker mer bil, flyger mer och äter mer kött än kvinnor. Dagens klimatpolitik sätter de lata männen framför fattiga kvinnor och barn, menar hon.

”Världen är i akut behov av en feministisk politik”, sade hon vidare.

Romson refererade även till Miljöpartiets förslag att höja skatten för månadsinkomster över 40.000 kronor per månad.

I talet sade hon också att fler människor nu är på flykt i världen än under andra världskriget, och Romson uppgav att hon vill se en mer generös flyktingpolitik.

På torsdag är det Moderaternas dag under Almedalsveckan.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets