Rykte: Buffett förbereder sig för börsfall

Det nyckeltal som Warren Buffett anser vara viktigast för att värdera aktiemarknaden blinkar rött och det ryktas om att superinvesteraren själv positionerar sig för ett börsfall.

”Total Market Cap to GDP Ratio”. Det är namnet på den aktieindikator som Warren Buffett använder sig av för att mäta om aktier är billiga eller dyra. I korta drag innebär indikatorn att man jämför aktiemarknadens samlade värde med BNP-siffran i samma land.

I dagsläget står Warren Buffett-indikatorn för USA i 126 procent. Precis före finanskrisen toppade den på drygt 110 procent, skriver Moneynews.com, vilket därmed antyder att det är läge att lämna aktiemarknaden. Enligt sajten ryktas det nu om att superinvesteraren själv håller på att positionera sig för ett kraftigt börsfall.

Enligt SEC:s insynslista för det tredje kvartalet har Berkshire Hathaways aktieinnehav i stort sett varit oförändrat jämfört med föregående kvartal. De små förändringar som skett är att Berkshire Hathaway köpt in sig i Express Scripts Holding medan Deere & Co. fått lämna portföljen. I övrigt har investmentbolaget ökat i Visa med 19 procent, i Mastercard med 16 procent och i IBM med 0,4 procent.

En investerare som är uttalat skeptisk till aktiemarknaden just nu är Mark Spitznagel, grundare och ägare till hedgefonden Universa Investments. Han är dock mest känd för att ha satsat stora pengar på en börskrasch i USA 2008.

– Vi har ingen rätt att bli överraskade av en allvarlig och överhängande börskrasch. I själva verket måste vi förvänta oss den, säger han till Moneynews.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här