Ekonom om rysarveckan: USA och Japan kan få börserna att gunga

En blytung centralbanksvecka inleddes när Bank of Japan höjde räntan för första gången på 17 år. Det kan sätta världens börser i gungning tror SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist. Men den stora rysaren bli Fed-beskedet på onsdag. "Det finns inflationssignaler som gör att man ska vara lite på tårna", säger han till Affärsvärlden.
Ekonom om rysarveckan: USA och Japan kan få börserna att gunga - rysarvecka
Fed-chefen Jerome Powell och SEB:s Robert Bergqvist. Foto: TT

Japans centralbank, BOJ, var först ut att bekänna färg under en vecka där inte mindre än sex centralbanker väntas leverera sina räntebesked. Landet har haft minusränta med spann på minus 0,1% till 0% sedan 2016. Det ändras nu till 0 till plus 0,1%, meddelade BOJ under natten mot tisdag, svensk tid.

En som kommer sitta bänkad framför de många presskonferenserna under veckan är SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

“Det är inte ofta det är så här många centralbanker som ska ut och visa korten”, säger han till Affärsvärlden.

Viktiga signaler från FED

På tisdagen väntas även räntebesked från Australiens centralbank. På onsdag är det den amerikanska centralbanken Federal Reserves tur och på torsdag väntar inte mindre än tre räntebesked, från Norge, Schweiz och Storbri­tan­nien.

Men det som framför allt kan få börserna att skaka är räntebeskedet från den amerikanska centralbanken, som väntas komma in vid 19-tiden på onsdagen svensk tid.

“Det finns en del inflationssignaler som gör att man ska vara lite på tårna”, säger Robert Bergqvist.

Som exempel nämner han att inbromsningen av den amerikanska ekonomin har gått överraskande långsamt. Producent- och konsumentpriserna har heller inte kommit ner i tillräcklig utsträckning. Han betonar dock att signalerna till övervägande del är positiva.

“De flesta tror att Fed ska bekräfta de tre aviserade räntesänkningarna för 2024. Det var vad de sa i december”, säger Robert Bergqvist och fortsätter:

“Blir det så kommer marknaden bli lugnad av beskedet.”

SEB:s seniorekonom kommer också lyssna särskilt noga på vad Fed-chefen Jerome Powell har att säga om balansräkningen. Den amerikanska centralbanken har successivt bantat balansräkningen genom att låta obligationer förfalla.

“Det har i viss mån haft en åtstramande effekt, men nu har man aviserat att man ska börja diskutera att avsluta detta”, säger Robert Bergqvist och påpekar att en policyförändring skulle kunna bidra till att trycka ner de långa räntorna.

“Det som sker är historiskt”

Japans centralbank räntehöjning är den första på 17 år. Det är första gången som de avslutar minusräntepolitiken, vilket kan få globala följdverkningar, tror Robert Bergqvist.

“Det som sker är historiskt”, säger han.

Portföljförvaltare världen över har sökt sig till Japan eftersom det varit möjlig att låna till väldigt låg ränta, menar han.

“Japan har varit, om jag ska hårdra det lite, världens bank för att finansiera tillgångsmarknader”, säger Robert Bergqvist och fortsätter:

“Vad innebär då höjda finansieringskostnader? Blir det för dyrt för det här investerarna? Jag tror inte risken är så stor, men vet att en del centralbanker är oroliga för vad japanska räntehöjningar kan innebära.”

“Skulle kunna skapa marknadsgung”

Från de andra centralbankerna tror Robert Bergqvist inte på några större överraskningar. Schweiz centralbank, SNB, skulle dock kunna öppna för en sänkning. I fallet med Australien, Norge och Storbritannien tror han fortfarande det är för tidigt med räntesänkningar.

“Huvudtipset är att de som skulle kunna skapa marknadsgung är amerikanska centralbanken på onsdag, och den japanska centralbanken på tisdagen.”

Den svenska riksbanken kommer med sitt räntebesked onsdagen den 27 mars.

Uppdatering 2024-03-19 09.07. Artikeln har uppdaterats efter räntebeskedet från BOJ på tisdagsmorgonen. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.