Ryske oljebaronen övertygad: Nu kraschar USA:s oljemarknad

Den ryska oljemiljardären Leonid Fedun är helt övertygad om att Opecs beslut om att behålla oljeproduktionen på nuvarande nivå leder till en krasch i den amerikanska marknaden för skifferolja.

Leonid Fedun är en före detta militär som sadlade om till finansman.

På 1990-talet hjälpte han till att privatisera Lukoil som i dag är ett av Rysslands största oljebolag. Fedun är vice vd, sitter med i styrelsen och är enligt Forbes god för närmare 6 miljarder dollar.

Efter att Opec på torsdagen meddelat att oljeproduktionen kvarstår på nuvarande nivå anser Fedun att amerikanska oljeproducenter riskerar att bli offer för sin egen framgång. Enligt honom är dagens prisnivå på drygt 70 dollar per fat nära smärtgränsen för vad som är lönsamt för vissa amerikanska oljeproducenter.

– Kraschen för skifferoljan är jämförbar med it-kraschen. De starka spelarna överlever, de svaga försvinner, säger han till Bloomberg och fortsätter:

– Under 2016, när Opec fullbordar sitt mål att sanera USA:s marginella marknad, kommer oljepriserna att stiga igen.

Oljepriserna har fallit kraftigt efter Opecs besked. I skrivande stund, klockan 10.30 svensk tid, står priset på Brent-olja i 72 dollar per fat. Priset på WTI-olja ligger på 68,7 dollar per fat.

Se mer statistik över oljepriserna här.

Ryska Lukoil är även verksamt på den svenska marknaden. Hösten 2001 öppnade Lukoil upp ett kontor i Stockholm och så sent som i våras tecknade bolaget ett avtal med svenska AD Bildelar. Avtalet har lett till att Lukoil kan leverera olja till AD Bildelars 2 500 svenska verkstäder.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.