Ryssland fondvinnare

Trots ett par bakslag per år fortsätter de ryska fonderna att höra till marknadens bästa. Det är oljan som driver uppgången.

Inte ens president Vladimir Putins bristande insikter i marknadsekonomi kan stoppa den ryska uppgången. Den ryska marknaden har visserligen bromsat in kraftigt de senaste veckorna. Men inbromsningen kommer efter att den ryska börsen har stigit med 75 procent sedan oktober förra året, då den senaste sättningen i marknaden inträffade. Och det handlar bara om 3-4 procents nedgång den senaste månaden.

Sett över tid fortsätter Rysslandsfonderna att slå rekord. Tolv av ratinginstitutet Morningstars 20 bästa aktiefonder alla kategorier hittills i år är Rysslandsfonder. Russian Property Fund (euro) ligger som total tvåa, med en uppgång på 30,3 procent. Slagen endast av Prosperity Quest Fund, som klättrat med över 40 procent i år.

Här finns också flera svenska fonder i toppen, Gustavia Greater Russia små/medelstora företag ligger som nummer tre hittills i år. På platserna åtta till tio finns Robur Ryssland, Nordea Ryssland och HQ Ryssland, som ligger väldigt nära varandra med en avkastning kring 24 procent.

– De här vinsthemtagningarna kommer med jämna mellanrum när folk blir oroliga, det är inget onormalt. Det är svårt att säga hur snabbt marknaden kommer tillbaka, men på lång sikt tror vi på Ryssland därför att vi tror på fortsatt höga oljepriser. Oljepriserna är positiva för handelsbalansen, ger ett starkt kapitalinflöde och gynnar konsumtion och investeringar, säger Fredrik Colliander, som förvaltar HQ Ryssland.

Andra lyckosamma fonder är de som investerar i andra tillväxtmarknader, emerging markets, som Indien och Brasilien, samt fonder för europeiska mindre och medelstora bolag (bolag med ett börsvärde på upp till 2-3 miljarder euro). Här har Odins småbolagsfond varit mycket framgångsrik, med en avkastning på 65 procent det senaste året, och 20 procent hittills i år. Ser man tre år tillbaka har fonden, med en avkastning på över 220 procent, gått bättre än många tillväxtorienterade teknik-, bioteknik-, och Kinafonder.

Några som har svårt att hävda sig i uppgången är hedgefonderna. Snittet i Morningstars internationella lista ligger på en uppgång på 2,3 procent, men det finns undantag. Vinnarna hittills i år, Key Asset managements Key Europa Triple F, har stigit med nära 20 procent, men det är en fond som står i en klass för sig i gruppen hedgefonder. De flesta svenska fonderna ligger kring 3-5 procent men flera av Brummers fonder ligger på noll eller har backat i värde.

Hedgefonderna halkar alltid efter i perioder när börserna utvecklas så starkt, men samtidigt flyter nu paradoxalt nog alltmer kapital in. Orsaken är att många bedömare tror att marknaderna vänder ner igen i år, och därför hellre placerar i absolut avkastning för att slippa nedgången.

Tittar vi tre år tillbaka i tiden tillhör Odins fonder Maritim och Odin Offshore de största vinnarna, med en avkastning på över 400 procent vardera.

Tacka oljan och rederinäringen för det.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets