Ryssland uppges ha lanserat ny hackerkampanj mot USA

Den ryska sidan uppges ha lanserat en ny hackerattack mot amerikanska regeringen, bolag och organisationer månader efter att president Joe Biden infört sanktioner. Det skriver The New York Times.
Foto: unsplash
Enligt regeringsföreträdare är målet med attacken att komma åt lagrad molndata. Attacken har även noterats av Microsoft. Bolagets toppsäkerhetschef Tom Burt säger till tidningen att den nya kampanjen är omfattande och pågående.

Man beskyller den ryska underrättelsetjänsten SVR för att ligga bakom. Samma grupp ska ha brutit in sig i demokraternas kommitté i samband med presidentvalet 2016.

Enligt Microsoft verkar attacken denna gång vara inriktad mot återförsäljare inom IT-försörjningen.

”Den här gången attackerar de en annan del av leveranskedjan: återförsäljare och andra leverantörer av tekniktjänster som anpassar, distribuerar och hanterar molntjänster och annan teknik på uppdrag av sina kunder”, skriver Microsoft på sin blogg.

Microsoft kallar inkräktarna för Nobelium, samma ryska statsuppbackade grupp som låg bakom Solarwinds-hackningen i slutet av 2020. Den drabbade flera tusentals amerikanska bolag.