Rysslands rikaste vill sälja av

Hälften av Rysslands mest förmögna personer planerar att sälja sina företag, skriver Bloomberg.

Konfidentiella undersökningar bland Rysslands miljardärer, som gjorts efter att västs sanktioner trätt i kraft, visar att Rysslands rikaste får svårt att låta sina bolag gå i arv.

– Ägarna till storföretag är i praktiken gisslan. De kan föreslå att deras barn blir gisslan i deras ställe, men bara Putins system bestämmer om de kan tas in, säger London-professorn Alena Ledeneva, som studerat ryska maktnätverk, till Bloomberg.

Resultatet kan bli en svallvåg av sammanslagningar och uppköp de kommande åren, enligt Moskvabaserade investmentfirman Phoenix Advisors.

Hälften av de svarande i en stor undersökning från PwC sa att de planerar att sälja sina innehav, en mer än dubbelt så hög andel som snittet globalt. Och mer än hälften i en undersökning från det miljardärsstödda Moscow Skolkovo School of Management Wealth Transformation Centre tror att stora ryska företag inte kommer att bli familjedynastier.

På Bloombergs lista över de 400 rikaste personerna i världen återfinns 22 ryssar. Dessa kontrollerar sammanlagt omkring 200 miljarder dollar, av vilket mer än hälften är uppbundet i ryska företag.

Totalt har en tredjedel av världens 400 rikaste ärvt sina förmögenheter. Bland de 125 amerikanerna har en fjärdedel gjort det, för de 106 européerna är andelen hälften. Av de 22 ryssarna på listan har ingen ärvt sin förmögenhet.

– Kombinationen av en åldrande generation entreprenörer och en tendens att göra en exit hellre än att låta företaget gå i arv är en speciell egenskap för Ryssland, säger Ilya Solarev på UBS Wealth Management till Bloomberg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF