Så agerar portföljen i Qliro

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen gynnades av onsdagens rapportrally i Qliro.

Avkastningsportföljen tar påskledigt med en avkastning på 18,5 procent sedan årsskiftet. I absoluta tal mer än godkänt, men relativt börsens 19,7 procent är det något svagt.

Givet portföljens fokus på ratade och ifrågasatta bolag med dålig momentum är det inte helt överraskande att den är lite trög när börsen rusar. Förhoppningen är att portföljens redan pressade bolag ska klara sig bättre i ett där investerarnas aptit på risk minskar.

RAPPORTRUSNING I QLIRO
Qliros rapport för det första kvartalet togs emot på bästa sätt på börsen. Aktien steg med 10,5 procent.

Vi hade tidigare berört det goda inflödet av nya, externa kunder hos Qliro Financial Services (QFS), något också Qliros vd Marcus Lindqvist berörde i rapportens vd-ord.

Den sammantagna bilden är att tillväxten var god inom samtliga delar: QFS +26 procent, Nelly +10 procent och Marketplace +36 procent (för externa handlare, vilket är det bolaget fokuserar på). Lägg därtill resultatförbättringar inom samtliga affärsområden under det säsongsmässigt svaga första kvartalet.

Efter onsdagens kursrally handlas aktien kring 11 kronor, vilket motsvarar Baissecaset i summan-av-delarna-analysen från Affärsvärlden nr 4/2019. Bascaset var ett värde på 14 kronor per aktie och Haussecaset hela 17 kronor per aktie. Onsdagens rapport ger stöd för vår analys och aktien känns given att behålla.

Intresset för aktien lär också öka i takt med att renodlingen rycker närmare.

”Koncernledningen fokuserar på att göra bolagen börsfähiga samt att utvärdera potentiella transaktioner. Arbetet pågår med att separera bolagens it- och ekonomisystem och bolagen bedöms vara operativt och strukturellt självständiga under första halvåret 2019 samt börsfähiga under andra halvåret”, skrev vd Marcus Lindqvist i rapporten.

Vi skulle inte bli förvånade om någon del avyttras, mest troligt modehandlaren Nelly.

VD-BYTE I MOBERG PHARMA
Läkemedelsbolaget Moberg Pharmas vd Peter Wolpert meddelade nyligen att han lämnar vd-posten i bolaget efter hela 13 år. Han kommer dock stanna kvar som arbetande styrelseordförande.

Förändringen ändrar inte Avkastningsportföljens syn på aktien, som stannar kvar i portföljen.

Hade Peter Wolpert lämnat bolaget helt och hållet och/eller sålt sitt aktieinnehav hade det haft ett helt annat signalvärde.

Vad gäller hans aktieinnehav så är det än så länge oförändrat, enligt ägartjänsten Holdings. Peter Wolpert är sjätte störste aktieägare i Moberg Pharma med 2,5 procent av aktierna, värda drygt 28 miljoner kronor.

Tar över på vd-posten gör finanschefen Anna Ljung. Att hon har varit i bolaget med sedan starten 2006 ser vi som positivt.

LIGGER LÅGT MED AFFÄRER
Portföljen lämnas oförändrad då planen är att syna delårsrapporterna i samtliga innehav. Därefter är det troligt att det blir någon eller några affärer, för trots den heta börsen saknas inte intressanta aktier som platsar i portföljen.

Nedan läget i portföljen efter stängning på onsdagen:

avkport_close_17_4_2019.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.