Så föll domen i insiderhärvan

Insiderdomen har kommit. Så lyder den.

Cevian- och Nordeamannen får två års fängelse. För grovt skattebrott.

Åtalspunkterna om insiderbrott ogillas.

De övriga fyra som stod åtalade för medhjälp till grovt insiderbrott frias av tingsrätten.

Straffas dubbelt
Det som de två huvudåtalade fälls för är alltså grovt skattebrott. Detta för att de i sina självdeklarationer för år 2005 utelämnat kapitalvinster om 17 miljoner respektive 28 miljoner kronor.

Detta ärende är utrett av Skatteverket då de åtalade redan påförts skattetillägg. En av de många frågorna tingsrätten hade att ta ställning till var alltså huruvida de åtalade kunde dömas för ett brott två gånger.

Något som egentligen strider mot artikel 4 i Europakonventionen där det finns ett förbud mot dubbla förfaranden; ne bis in idem.

Enligt bestämmelsen får ingen lagföras eller straffas på nytt i en brottmålsrättegång i samma stat för ett brott som han redan blivit frikänd eller dömd för.

Men i det avgörande som tingsrätten inväntat avvek HD alltså från den regeln.

Rätten att ta upp frågan

Det starkaste av HD:s åtta argument om varför det ges utrymme att frångå den fundamentala principen om dubbelbestraffning är att rekvisiten i skattebrottslagen skiljer sig från rekvisiten som finns gällande skattetillägg.

HD menar vidare att det inte finns något svar att hitta i Europadomstolens praxis. En viss unionspraxis påtalar att skattetillägg alltid utgör hinder för en straffansvarstalan gällande lämnande av oriktig uppgift, vilket det är frågan om då Nordea- och Cevian-mannen inkommit med felaktiga uppgifter i deklarationen.

Men Europadomstolens nya praxis anses inte av HD minskat möjligheten att ge sanktioner till någon för samma brott om detta sker vid skilda tillfällen och separata organ. I det här fallet Skatteverket, förvaltningsrätten och tingsrätten.

Av den anledningen ges utrymme att ta upp frågan även i tingsrätten.

Själva brottet

Den som frivilligt vidtar en åtgärd om självrättelse döms inte till ansvar. De två huvudåtalade menar att de sedan länge varit deras avsikt att vidta rättelserna. Men detta tror inte tingsrätten på.

Greps för tre år sedan

De båda greps i april 2007 misstänkta för grova insiderbrott bestående i handel med värdepapper via banker belägna i Luxemburg och Schweiz under 2005 till april 2007.

”Vinsterna från handeln avseende inkomståret 2005 hade inte redovisats i de deklarationer som de avgett för taxeringsåret 2006. Sedan de tilltalade hade försatts på fri fot begärde de hos Skatteverket omprövning av taxeringarna 2006 och gav till verket in rättade deklarationer som innehöll de kapitalvinster som de tidigare inte hade redovisat”, skriver tingsrätten i domskälen.

”Att den handel med värdepapper som de tilltalade hade bedrivit i utlandet skulle komma att förknippas med frågan om beskattning av vinsterna från handeln och att Skatteverket så småningom skulle komma att kopplas in på frågan måste ha varit uppenbart för dem”, skriver tingsrätten som av den anledningen anser att rekvisiten för grovt skattebrott är uppfyllda.

Luxemburgmannen, Pokerproffset, Carnegiemannen och Morgan Stanley-mannen frias alla från insiderbrott.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG