Så högt flyger börscheferna

Stockholmsbörsens största pilot är Nobel Biocares vd Heliane Canepa. Bland storbolagen är det fortfarande Douglas/Schörling-gardet som flyger högst visar Affärsvärldens genomgång.

Pilotskolan säger att vd själv ska vara relativt stor aktieägare i bolaget. Kraschar bolaget ska det svida lika mycket i chefens plånbok som i övriga aktieägares.

Med aktier för närmare 630 Mkr i Nobel Biocare är bolagets schweiziska vd Heliane Canepa ohotad mästerpilot på Stockholmsbörsen. Enligt bolagets hemsida äger Canepa 350 000 av börsens nominellt sett dyraste aktie, för närvarande på cirka 1 800 kronor. Dessutom äger hon ett stort antal optioner, men för enkelhets skull bortser vi här från optioner, teckningsrätter och annat och tittar bara på rena aktieinnehav.

En av pilotskolans stora anhängare är Gustaf Douglas och tillsammans den gamle storpiloten Melker Schörling för de traditionen vidare i Assa Abloy och Securitas.

En genomgång av Finansinspektionens listor över aktieinnehaven bland vd:arna för börsens storbolag visar att Assa Abloys förre vd och numera Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg håller fast vid sina pilottraditioner. Han har fortfarande kvar Assa Abloy-aktier för en halv miljard kronor och de 100 miljoner kronor han köpte Ericsson-aktier för när han tog över vd-posten har numera vuxit till knappt 410 Mkr.

Securitas vd Thomas Berglund behåller greppet om tredjeplatsen med sina 500 000 Securitas-aktier. Lika många aktier köpte även Assa Abloys nytillträdde vd Johan Molin i februari och totalt har han nu knappt 522 000 aktier värda knappt 75 Mkr, hack i häl på Berglund.

Efter Douglas/Schörling-gardet är det ett litet hopp ned till Leif Östling. Han köpte så sent som i början av mars i år 30 000 B-aktier i Scania för närmare 10 Mkr. Totalt äger han aktier värda cirka 55 Mkr i bolaget. Investors vd Börje Ekholm löstes ut ur flera innehav i samband med att han lämnade sitt gamla jobb som vd för Investor Growth Capital och istället tog över på Investor i höstas. Totalt fick han cirka 70 Mkr före skatt och 23 miljoner investerade han i Investoraktier. Tillsammans med tidigare innehav i bolaget äger han nu aktier för cirka 33 Mkr i bolaget.

Stora aktieinnehav, med tanke på bolagens relativa storlek, har även Magnus Böcker på OMX och Tomas Puusepp på Elekta. Magnus Böcker äger enligt Finansinspektionens insiderregister drygt 210 000 aktier i OMX. Med dagens kurs på 144 kronor är posten värd drygt 30 Mkr. Tomas Puusepp har aktier för knappt 20 Mkr i Elekta vilket gör honom till en större pilot än Volvos Leif Johansson.

Dåligt ställt med pilottänket tycks det vara på bankerna. Med undantag av SEBs Annika Falkengren Bolin så hamnar bankcheferna långt ned på listan. Handelsbankens nyss avgångne vd och numera ordförande Lars O. Grönstedt äger bara 600 aktier i banken och nye chefen Pär Boman 700 aktier, värda drygt 145 000 kronor. Förklaringen till det låga direkta ägandet är enligt Pär Boman personalstiftelsen Oktogonen.

– Jag tillsammans med de övriga anställda äger drygt 10 procent av rösterna i Handelsbanken, det är cirka 14 miljarder kronor. Det är den exponering vi har gemensamt och om vi pratar pilotskola så har jag svårt att tro att det i Sverige finns många, om ens något, bolag där de anställda har ett sådant intresse i verksamheten. Det finns ett väldigt stort intresse bland de anställda här på banken för hur aktien går kan jag säga. Att jag sedan dessutom äger lite aktier personligen är av mindre vikt, säger Pär Boman.

Längst ned på listan hamnar SSABs färska vd Olof Faxander som inte äger en endaste aktie i bolaget. Kanske vill förre vd:n Anders Ullberg lätta på sin portfölj och delar med sig lite.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience