Så kan Bank of Englands räntebesked påverka pundet

På torsdag ger Bank of England besked om styrräntan. 9 av 10 förväntar sig att centralbanken kommer annonsera en höjning av räntan. Men det finns risk för valutachock.
Så kan Bank of Englands räntebesked påverka pundet - mark-carney-bank-of-england-affarsvarlden-700_binary_6858866.png

Den brittiska centralbanken Bank of England, BOE, meddelade i september att stark press på inflationen och en tillväxt över förväntan skulle kunna leda till svagare penningpolitiska stimulanser. Nu indikerar marknadens förväntningar en 90-procentig chans för en höjning av räntan.

– Vi ska inte förvänta oss någon enorm omprisning om BOE gör vad marknaden förväntar, säger Kallum Pickering, ekonom på Berenberg, till CNBC.

Det betyder att varken det brittiska pundet eller storbolagsindexet FTSE100 kommer påverkas i någon betydande omfattning om centralbankschefen Mark Carney höjer räntan med 25 punkter.

– Men jag tror att BOE kan signalera att marknadens förväntningar fortfarande ligger under vad BOE väntar sig för framtida räntehöjningar. Om BOE signalerar att marknaden undervärderar antalet räntehöjningar, så skulle det brittiska pundet apprecieras, sade Kallum Pickering.

Marknaden förväntar sig endast en räntehöjning under 2018. Men om inflationen behålls över bankens mål om två procent, och om hushållen fortsätter låna mer pengar än vad de sparar, skulle det kunna leda till att BOE tvingas strama åt penningpolitiken i en snabbare takt.

– En serie av gradvisa räntehöjningar verkar lämpligt givet en prognostiserad stabil BNP-tillväxt, inflation över två procent och full arbetssysselsättning, skriver Kallum Pickering i en kommentar.

Berenberg spår att räntan kommer höjas två gånger nästa år och ytterligare en gång under 2019.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.