Så lyfte Gunvor efter skilsmässan

Efter att Torbjörn Törnqvist köpte ut sin partner Gennadij Timtjenko på grund av USA-sanktionerna har Gunvor sålt alla sina ryska innehav. Resultatet är förvånansvärt lyckat.

Den medieskygge mångmiljardären Torbjörn Törnqvist har i tjugo års tid drivit Gunvor Group, ett av världens fyra största olje- och råvaruhandlarbolag. I många år tillsammans med sin ryske partner Gennadij Timtjenko.

Gunvor Group slöt redan från starten stora avtal med ryska företag. I många år sålde Gunvor bland annat större delen av det statliga oljebolaget Rosnefts olja. Alltsedan dess har det spekulerats i att Gunvor har kopplingar till den ryska regimen och president Vladimir Putin. Uppgifterna har ihärdigt förnekats av Gunvor, men fick ökad fart den 20 mars 2014 när Gennadij Timtjenko sattes upp på USA:s svarta lista efter Rysslands ockupation av Krim. Timtjenkos ”verksamhet i energisektorn har länkats direkt till ­Putin” – och ”Putin har investeringar i Gunvor och kan ha access till Gunvors tillgångar”, skrev USA:s finansdepartement som motiv till sitt sanktionsbeslut.

Omvärldens förvåning var stor när det några dagar senare framkom att Torbjörn Törnqvist redan dagen innan Timtjenko hamnade på listan, den 19 mars, hade köpt ut sin ryska partner ur Gunvor. Hur skulle bolaget klara sig utan ryssen?

Bra, visade det sig.

Efter att Törnqvist och Timtjenko gick skilda vägar avyttrade Gunvor alla sina innehav i Ryssland.

Enligt Seth Thomas Pietras på Gunvor Group handlade utträdet ur Ryssland om diversifiering.

– Traders är väldigt opportunistiska. När Timtjenko sålde sina aktier var det ett bra tillfälle för oss att ompositionera oss. Det är något som bättre reflekterar vår globala närvaro, säger Pietras.

En branschbedömare tror att försäljningarna av de ryska innehaven kommer av att Gunvor inte längre åtnjöt samma fördelar i Ryssland efter Timtjenkos exit. Bedömaren menar att ryssarna knappast skulle tillåta att ett ­utländskt bolag höll ett så betydelsefullt innehav som Ust-Luga.

I början på 2016 köpte man Europoort-raffinaderiet i nederländska Rotterdam från Kuwait Petroleum International. Gunvor har även byggt en oljeterminal, Oiltanking Karimun i Indonesien, en terminal som kostade 260 miljoner dollar att bygga, enligt uppgifter i oljebranschpress. Den blev klar i juni 2016 och Gunvor äger 40 procent. ­Övriga andelar hålls av en lokal spelare och den tyska operatören Marquard & Bahls. Den senare driver ett 70-tal oljeterminaler runtom i världen.

Gunvor köpte även en andel i oljeleverantören Monte Alegre i Paraguay och öppnade två nya handelskontor i USA.

Av siffrorna att döma har flera av affärerna gått Gunvors väg. Men med investeringarna i Sverige har det varit tuffare.

Rörvik Timber har dragits med stora förluster. Mellan 2011 och 2016 uppgick de till över en miljard kronor. Ungefär samtidigt fick Gunvor skjuta till en kvarts miljard ­kronor i bolaget.

Även investeringen i PA Resources är ett sorgebarn. Bolaget hamnade i finansiell kris när oljepriserna föll sommaren 2014. Gunvor sköt till kapital och lånade ut pengar, men när skulderna inte återbetalades övertog Gunvor det av PA Resources pantsatta dotterbolaget Osborne Resources.

Även om Torbjörn Törnqvists investeringar i svenska bolag stött på motgångar, så har Gunvor Group lyckats transformera sig efter separationen med Timtjenko, i synnerhet genom etableringar av nya verksamheter. I motsats till vad många trodde har Gunvor också gjort comeback inom rysk olja, i och med tradingaffärer med den ryska statens oljebolag.

Gunvors vinster har haft en positiv utveckling: år 2014 uppgick årets vinst till 267 miljoner dollar och 2016 till 315 miljoner dollar. År 2015 var ett rekordår, huvudsakligen till följd av alla försäljningar. Vinsten summerades då till 1,25 miljarder dollar.

 

Det här är en nedkortad version av reportaget Livet efter skilsmässanEfter att Torbjörn Törnqvist köpte ut sin partner Gennadij Timtjenko på grund av USA-sanktionerna har Gunvor sålt alla sina ryska innehav. Resultatet är förvånansvärt lyckat..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets