Så mycket har Ilija Batljan tjänat på SBB:s kursrusning

Ilija Batljan har blivit drygt en miljard rikare på sina SBB-aktier den senaste månaden.

Ingen med puls och tradingskärm kan ha undgått den senaste tidens fastighetsrally på Stockholmsbörsen. Den senaste månaden har Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) gått särskilt starkt – aktien är upp över 30 procent sedan i slutet av januari. Bakom kursuppgången står bland annat ett storförvärv där SBB sväljer fastighetsjätten Hemfosa. Även onsdagens bokslut har gett extra styrka till aktien: såväl kassaflöde som substansvärde ökade rejält för SBB under det gångna året.

Den tidigare toppolitikern och numera Stockholmsbörsens största fastighetsägare Ilija Batljan är grundare och står som största ägare i bolaget med 8,9 procent av kapitalet och 33,9 procent av rösterna. Innehavet på drygt 121 miljoner aktier har efter den senaste månadens kursrusning gjort honom 989 miljoner kronor rikare. Batljans totala innehav överstiger nu 3,7 miljarder kronor.

Efter kursrusningen värderas bolaget till drygt 41,5 miljarder kronor på börsen. Övriga storägare i bolaget är bröderna Dragicevic i bolaget Dragfast, Länsförsäkringar Fonder, fastighetsmagnaten Sven-Olof Johansson och det familjeägda investmentbolaget Arvid Svensson Invest.

Utöver SBB:s starka kursutveckling tar Ilija Batljan del av fastighetshaussen via andra portföljinnehav. Enligt ägardatabasen Holdings har även ägande i de börsnoterade fastighetsbolagen Kungsleden, Slottsviken och Fastpartner som är upp 13, 5 respektive 16 procent hittills i år. Han äger även aktier i klädbolaget Odd Molly, solenergibolaget Azelio, hotelljätten Pandox och storbanken Nordea. Han har även ett numera mindre ägande i det krisande sökbolaget Eniro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets