Så mycket spås KPI stiga

Stigande boräntor och högre priser på kläder, livsmedel och paketresor väntas ha dragit upp konsumentpriserna i oktober. Inflationstakten spås ha stigit något från i september.

KPI spås stiga 0,3 procent i månadstakt i oktober, och ha ökat med 1,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt snittet i SME Direkts enkät bland tolv analytiker.

Prognoserna för oktober-KPI spänner mellan +0,3 och +0,4 procent jämfört med september och mellan +1,4 och +1,6 procent jämfört med samma månad förra året.

Riksbankens prognos, från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 26 oktober, pekade mot en KPI-inflation på 1,6 procent i oktober.

I september var inflationstakten 1,4 procent, snäppet över förväntningarna i SME Direkts prognosenkät på 1,3 procents inflation, och högre än Riksbankens prognosbana som pekade mot en inflation på 1,2 procent.

KPIF (KPI med fast ränta) väntas, enligt snittprognoser från tolv analytiker, ha stigit med 0,3 procent i oktober jämfört med månaden före och med 1,8 procent i årstakt.

Prognoserna för oktober-KPIF spänner mellan +0,2 och +0,4 procent jämfört med september och mellan +1,7 och +1,9 procent jämfört med samma månad förra året.

Riksbankens prognosbana pekade mot en uppgång på 1,9 procent i årstakt för KPIF.

Erik Penser Bankaktiebolag räknar med att KPI steg med 0,4 procent från i september och att inflationen uppgick till 1,5 procent. Ett antal faktorer väntas ha bidragit till att priserna steg i oktober.

“Det är främst säsongsmässiga prishöjningar på kläder och skor samt paketresor som bidrar till prisuppgången under oktober. Vi räknar även med mindre prishöjningar på elström och livsmedel och att en del privata hyresvärdar genomfört hyreshöjningar under månaden. Dessutom väntas räntekostnaderna för egnahemsägare ha ökat något, trots att de rörliga boräntorna var oförändradeunder månaden”, skriver chefekonom Sven-Arne Svensson i ett marknadsbrev.

SEB-analytikern Olle Holmgren räknar med att säsongsnormala prishöjningar på kläder och paketresor samt stigande bolåneräntor fick KPI att stiga med 0,3 procent i oktober och att inflationstakten därmed ökade till 1,5 procent. Han räknar med att riskerna mot denna prognos i stort sett är balanserade. Den starka kronan utgör en nedåtrisk mot klädpriserna medan de små prishöjningarna under augusti-september utgör en uppåtrisk eftersom detta kan vändas i oktober. Nordea tror att oktober-KPI ökade med 0,3 procent och att inflationen var 1,4 procent.

“Prisförändringarna i oktober är överlag små och framför allt i huvudsak normala för säsongen”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Nordea noterar att inflationen enligt “Riksbankens favoritmått” KPIF är nära 2 procent och verkar ha börjat öka igen under senare tid. Detta kan enligt Nordea vara en indikation på att effekterna av den tidigare kronförstärkningen håller på att ebba ut.

“De kraftigt stigande råvarupriserna på världsmarknaden gör sig också påminda. Det gäller framför allt livsmedel där tecknen på prishöjningar på hemmaplan blir allt mer påtagliga. Vi räknar med att det börjar slå igenom i matbutikerna om någon månad”, skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i ett marknadsbrev och tillägger att stigande priser på bomull dessutom kan dra uppklädpriserna framöver.

Han noterar vidare att priserna på många råvaror, som exempelvis metaller, också har stigit rejält men att det är svårt att bedöma hur och när detpåverkar konsumentpriserna.

Handelsbanken och SEB räknar med att den underliggande inflationen KPIF sjunker de kommande månaderna, men båda bankerna pekar ut livsmedelspriserna som en tydlig uppåtrisk. SCB presenterar KPI för oktober torsdagen den 11 november, klockan 9.30.

DELTAGARE: 4Cast, Action Economics, Citibank, Danske Markets, DnB NOR, Handelsbanken, Nordea, Erik Penser Bankaktiebolag, RBS, SBAB, SEB, Swedbank, Sydbank.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB