Så mycket tjänar Mannheimer Swartling på SAS-krisen

SAS har varit allt annat än en mjuk landning för aktieägarna. Desto bättre har det varit för rekonstruktionsrådgivarna. Fram till augusti i år har Mannheimer Swartling fakturerat 42 miljoner kronor, enligt domstolshandlingar från USA.
Så mycket tjänar Mannheimer Swartling på SAS-krisen - mannheimer sas
Advokatbyrån Mannheimer Swartling har arbetat med SAS rekonstruktion. Foto: Pressbild/TT

Under det senaste året har flygbolaget SAS varit i domstolsförhandlingar i New York rörande företagets rekonstruktion. Förhandlingarna landade i att Air France-KLMCastlelake, danska staten och Lind Invest blir nya ägare till det skandinaviska flygbolaget.

Med sig i domstolen har SAS och kreditgivare haft ett stort antal rådgivare och affärsjurister.

Tack vare hur det amerikanska Chapter 11-förfarandet funkar, där domstolen beslutar om utbetalningar från SAS, bjuds intresserade på en inblick i något som annars ofta är skyddat av klausuler och avtal. Det vill säga detaljer om till exempel affärsjuristernas arbete.

Fram till och med augusti i år har Sveriges största advokatbyrå Mannheimer Swartling, engagerat 18 partners och 33 biträdande jurister i SAS rekonstruktion. Totalt alltså 51 advokater som tillsammans till exempel fakturerat 2 992,7 arbetade timmar bara för perioden mars till till siste juni i år.

Fram till augusti hade byråns affärsjurister fakturerat totalt drygt 42 miljoner kronor, visar domstolshandlingarna från USA som Affärsvärlden tagit del av.

Förra året omsatte Mannheimer Swartling 1,7 miljarder kronor.

Tiondel av marknadsvärdet

I skrivande stund har det börskollapsade SAS ett marknadsvärde på drygt 370 miljoner kronor. Mannheimer Swartlings advokatkostnader är alltså drygt en tiondel av det totala börsvärdet för flygbolaget.

Även investmentbanken SEB har agerat rådgivare i rekonstruktionen. Enligt domstolshandlingarna från USA var SEB-fakturan för rådgivning mellan 1 mars och siste juni på 320 000 amerikanska dollar, motsvarande drygt 3,5 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.