”Så skörtar vi Schörling”

Efter flertalet artiklar i huvudstadens affärspress har inte ens investmentbankerna undgått Melker Schörlings köprunda av mindre svenska börsnoterade företag. Med stort intresse sidohörde jag därför två av stadens mer kända och krassa investmentbankers, Ludde och Ubbe.

En halvtimmes brainstorming, stimulerad av var sin 12-årig whiskey på en bättre Stockholmskrog, var allt de behövde för att destillera fram ett pärlband av nya köp för industrimannen.

Ludde: Du Ubbe. Det vore en fjäder i hatten om vi kunde pussla ihop en affär med den där Schörling. Han verkar köpsugen och har 6 miljarder att spela med. Här finns det möjligheter att göra en samhällsekonomisk insats. Han får sin corner och vi våra sjusiffriga belopp.

Ubbe: Varför inte. Men det gäller att ha en strategi. Ludde: Okey, killen är lite annorlunda jämfört med Greven, gossen Ruda, Midas-Rune, eller för den delen Bill och Bull som vi annars brukar approchera med kreativa investeringsförslag.

Ubbe: Nä, just det. Och det vanliga institutionstugget med sektorrotation, triggers, relativvärdering och kurs- och vinstmomentum biter sannolikt inte heller. Jordnära ska det vara. Någon sa att han är bondson från gnällbältets epicentrum, Götlunda, Örebro.

Ludde: Men vad är det han brukar satsa i? Ubbe: Låt se. Storägare i Assa Abloy och Securitas sedan tidigare. Nya köp i Hexagon, Bong Ljungdahl, Karlshamns, Nibe och Whilborgs. Vad är kroken? Ludde: Skåne?

Ubbe: Nej. Assa Abloy har HK i Stockholm och Securitas i London. Ludde: Men i dom bolagen minskar han ju, så dom kan vi räkna bort. Ubbe: Sant. Men Nibe är från Markaryd och det ligger i Småland.

Ludde: Jag ger mig. Men bolagen har en hel del annat gemensamt. Förutom fastighetsbolaget Whilborgs är börsvärdena i runda slängar mellan en halv och 2 miljarder. Det där med inte alla ägg i en korg verkar också gå hem. Hexagon gör ju lite av varje, Bong Ljungdahl kuvert, Karlshamns vegetabiliska fetter och Nibe sådana där braskaminer.

Ubbe: Låg risk är något han gillar. Likaså den gamla devisen ”Köp bara det du kan något om”. Tillverkningsindustri och fastigheter för hela slanten. Ingen skog, IT eller bioteknik här inte.

Ludde: Har killen lite balls? Vågar få smuts under naglarna? Ta ägarstrider? Är en smart businessman? Vänder upp och ned på verksamheten, kastar ut surdegar, är lite macho helt enkelt? Ubbe: Tvärtom Ludde. Ludde: Vad menar du? Ubbe: Face it. Han har undvikit bolag där Greven är inne i.

Ludde: Vilka då? Ubbe: Elanders, Fagerhult och Nea. Björkman & Tigerschiöldbolagen har han också hållit på armlängds avstånd. Verkar vilja undvika konflikter. Ludde: Synd. Annars hade vi kunnat återanvända några gamla case. Du har nog rätt. Vi ska fokusera på ägarbilden. Udda ägare och han biter som en kobra. Lantmännen och KF i Karlshamns, successionen i Hexagon och Metalls och Kommunals ägarbolag Bergaliden i Whilborgs talar sitt tydliga språk.

Ubbe: Tänk succession. Så var det i Hexagon. Då ligger Strålfors bra till. Storägarna Göthe och Gerd Parkander närmar sig de åttio. Konglomerat har inte varit något hinder förut. Möjligen är värderingen lite för hög jämfört med de runt tio gånger årsvinsten han brukar betala.

Ludde: Om det är så kinkigt med värderingen kan du också stryka högre värderade Elektronikgruppen, Mekonomen, New Wave Group och Nolato. Jag tror inte han skulle våga stycka upp Strålfors heller. Ubbe: Trälådor ingår inte i portföljen. Ännu. Tror du han skulle svälja Nefab? Bolaget har visserligen några svaga år bakom sig men vuxit i storlek och lönsamheten är på väg upp.

Ludde: Jag tror underleverantörerna Finnveden och Haldex ligger närmare till hands. Eller möjligen Lindab. Har du bra kontakter med Föreningssparbanken förresten? Dom sitter ju på Sparta Holding som i sin tur äger en fjärdedel av Finnveden. Går det att få ut dem på banan? Ubbe: Det vore hög tid. Vad sägs om Sardus? Livsmedelsindustri funkade med Karlshamns. Favorit i repris. LRF är största ägare precis som i Karlshamns. Eller varför inte OEM International. Han har inget handelsbolag. Ägarna börjar kanske tröttna.

Ludde: Jag har crazy idé. När vi har allt klart för oss. Ska vi inte gå in i själva? Ubbe: Och köpa en samling riktigt tråkiga bolag. Förvisso med låg värdering. Men är 10-15 procent i avkastning per år något att bry sig om? Nej, då är det bättre business att skära emellan på lite kreativ rådgivning. I rollerna som Greven – Gustaf Douglas, gossen Ruda – Jan Hugo Stenbeck, Midas-Rune – Rune Andersson, Bill och Bull – Sven Hagströmer och Mats Qviberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.