Så tycker skatteexperterna

1 Finns det något grundläggande fel i det svenska skattesystemet?2 Behövs en ny stor skattereform liknande den som genomfördes i början av 1990-talet? 3 Vilka skatter skulle du välja att sänka om du hade 50 miljarder till ditt förfogande? 4 Är skrotandet av överskottsmålet i den offentliga sektorn en möjlig väg för att finansiera skattesänkningar?

Åsa-Pia Järliden-Bergström, skatteexpert på LO.
1 Vi har ett skattesystem som vi kan vara stolta över och som bygger på att skattetuttaget i möjligaste mån ska vara samhällsekonomiskt effektivt. Som det är utformat i dag klarar det att finansiera välfärdsstaten och är likformigt även om det gjorts en del avsteg. Momsen är ett undantag.

2 En ny skatteöversyn behövs, möjligen inte i samma storleksordning som den i början av 1990-talet.

3 Får jag 50 miljarder så är det inte skattesänkningar som är det första jag tänker på utan snarare hur vi ska förbättra välfärdssystemet. Framtidens stora fråga är hur vi ska få ett ökat arbetskraftsutbud och då är skatterna inte det främsta medlet.

4 Nej, det finns ingen anledning att sänka överskottsmålet. Det är direkt oansvarigt att sänka sett till vilka demografiska utmaningar vi står inför inom bara några år.

Ulf Jacobsson, näringslivsekonom och tidigare chef för Industriens Utredningsinstitut.

1 Felet med skatterna är att de är så höga. Rent systemmässigt är det inte så dåligt även om förmögenhetsskatten är en soppa och ett exempel på ett systemfel.

2 De mål man hade med den gamla skattereformen var väldigt bra och det skulle vara bra om man kunde återställa principerna, exempelvis att en begränsad del av löntagarna ska betala statlig skatt. Men man borde även ha ännu större ambitioner att sänka skatterna totalt sett.

3 Sänka arbetsgivaravgifterna och statsskatten. Balansera mellan dessa två för att få största möjliga effekt på arbetskraftsefterfrågan och arbetskraftsutubud.

4 Ja, jag tror faktiskt det. Överskottsmålet var viktigt när vi inte hade någon tilltro till den svenska finanspolitiken. Nu har Sverige fått en helt annan stabilitet och då är det viktigare att få en väl fungerande ekonomi.

Ingemar Hansson, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

1 Det finns inga jättefel. Man kan knappast hävda att skattesystemet i dag varaktigt leder till för låg efterfrågan på arbetskraft. Däremot finns en risk för att utbudet av arbetskraft blir lågt som en följd av höga skattekilar.

2 Det nuvarande skattesystemet är inte renlärigt i förhållande till intentionerna i skattereformen. Så det finns anledning att se över vad som hänt med systemet och återställa principerna om likformighet, enkelhet och neutralitet och ompröva alla undantag som har införts. Det ska dock inte behöva bli ett lika omfattande arbete som med den gamla skattereformen.

3 Jag skulle sänka den högsta marginalskatten på arbetsinkomster. Förmögenhetsskatten i sin nuvarande omfattning fungerar också dåligt. Sänkt bolagsskatt är också önskvärt.

4 Nej, snarare finns det motiv att höja överskottsmålet för att klara den framtida demografiska utmaningen.

Krister Andersson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

1 Det svenska skattesystemet är väl hyfsat stabilt rent tekniskt men det är ju uppenbart att svenska företag har en stor kostnadsnackdel gentemot andra länder. Övriga brister är att utbildningspremien för svenskar är väldigt liten och att låginkomsttagare och småföretagare beskattas exceptionellt hårt.

2 Det behövs en översyn av skattesystemet men låt oss börja med de mest uppenbara felaktigheterna i stället för att göra en ny, stor skattereform.

3 Jag skulle ta bort förmögenhetsskatten, förbättra för små och medelstora företag genom enklare och bättre 3:12-regler. Sänka kapitalskatten till 15 procent. Slopa avkastningsskatten på pensionssparande och ta bort värnskatten. Sänka inkomstskatter på arbete och sociala avgifter med tyngdpunkt nertill i inkomstskalan.

4 Överskottsmålet bör behållas för att möta kostnader för en åldrande befolkning, men det allra viktigaste är att ha en tillväxtorienterad skattepolitik.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF