Saab erbjuder Gripen till Kanada

Försvarsbolaget Saab har med stöd av Sverige lämnat in ett erbjudande avseende framtida stridsflygsförmåga till Kanada.
Saab
Förslaget omfattar 88 stycken Gripen E, med ett omfattande stöd- och träningsprogram samt ett industriellt och teknologiskt paket. Det framgår av ett pressmeddelande som publicerades på fredagskvällen.

Erbjudandet utgör det formella svaret på den anbudsförfrågan, RFP, som Kanadas upphandlingsmyndighet, PSPC, skickade ut den 23 juli 2019. Saabs erbjuder ett industriellt program innebär att högkvalificerade jobb och affärsmöjligheter skapas i alla regioner i Kanada. Ett kärnelement i Gripen-erbjudandet är bildandet av Gripen for Canada Team, som består av IMP Aerospace & Defense, CAE, Peraton Canada och GE Aviation.

Sverige och Brasilien har beställt Gripen E, och de första flygplanen är levererade till båda ländernas utvecklingsprogram. Brasilien har också beställt tvåsitsiga Gripen F och kommer att vara den sjätte nationen med Gripen i tjänst, tillsammans med de nuvarande länderna i Sverige, Tjeckien, Ungern, Sydafrika och Thailand. Dessutom använder UK Empire Test Pilots School, ETPS, Gripen för utbildning av testpiloter.

Saabs leverantörer är Diehl Defence, MBDA UK och Rafael Advanced Defence Systems.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets