Saab: ”Inget bakslag” att Indien köper stridsflyg från inhemsk producent

Indiens regering har beslutat om att köpa in 83 stridsflygplan (Tejas Light Combar Aircraft) tillverkade av inhemska Hindustan Aeronautics. Saabs talesperson förnekar för Affärsvärlden att det skulle vara ett bakslag för Jas Gripen.
Saab

Ordern godkändes vid ett regeringssammanträde på onsdagen, sade det indiska försvarsministeriet i ett pressmeddelande. Ordern är värd 6,2 miljarder dollar, motsvarande 51,7 miljarder kronor.

Enligt Bloomberg News innebär beslutet ett bakslag för de utländska aktörer som tävlat om kontraktet. Förutom Saab har också Boeing och Lockheed Martin konkurrerat om samma kontrakt, enligt Bloomberg News.

Detta förnekas dock av Saab.

”Den affär som idag tillkännagivits, där Indien ska köpa 83 plan av en inhemsk tillverkare, har inget att göra med Saabs strävan att sälja Gripenflygplan till Indien. Det är två separata processer. I ett nästa skede vill Indien köpa 114 stridsflygplan, och i den processen är Saab en av flera intressenter, tillsammans med bland annat Lockheed Martin och Boeing. Dagens affär var väntad och följer av ett inhemskt, välkänt projekt som pågått i flera år. Indien har ett behov av minst 200 stridsflygplan och nästa steg för landet väntas bli att köpa fler stridsflygplan från en utländsk tillverkare. Saab och flera andra är med och tampas om den affären”, uppger Saabs talesperson Johan Öberg för Affärsvärlden.

Indiens flygvapen behöver totalt cirka 750 stridsflygplan för att bevaka sina västra och nordliga gränser. Den nuvarande flottan når inte upp till mer än 550 stridsflygplan. Många av dessa stridsflygplan är också föråldrade vilket tvingat regeringen att köpa in 36 stycken multi-roll stridsflygplan från franska Dassault Aviation.