Saab säljer Gripen-plan till Ungern: ”Europas mest kapabla flygvapen”

Försvarsbolaget Saab har tagit emot en beställning på ytterligare fyra Gripen C-stridsflygplan till Ungern.
Saab säljer Gripen-plan till Ungern: ”Europas mest kapabla flygvapen” - WEB_INRIKES
Saabs VD Micael Johansson. Foto: Jessica Gow / TT

Det framgår av ett pressmeddelande.

Beställningen är en följd av ett tilläggsavtal till kontraktet mellan Försvarets materielverk (FMV) och den ungerska regeringen som tecknades i december 2001, gällande 14 Gripen C/D till det ungerska flygvapnet. Tilläggsavtalet för de fyra ytterligare stridsflygplanen tecknades idag 23 februari mellan det ungerska försvarsministeriet och FMV. Det innebär att Ungern får en stridsflygflotta med totalt 18 Gripen C/D som skyddar och försvarar landets och Natos luftrum.

– Med Gripen har Ungern ett av Europas mest kapabla flygvapen. Vi ser fram emot att fortsätta vårt nära samarbete med den ungerska regeringen och försvarsindustrin, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef.

Saab och det ungerska försvarsministeriet har också tecknat en avsiktsförklaring gällande förmågeutveckling kopplad till högteknologisk industri och stridsflyg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco