Säkrar snabb vinst i turnaround

ANALYS Verkstadsbolaget Cavotec har stigit med nära 50 procent sedan köprådet i våras. Nu tas rekommendationen ner ett snäpp.

VÄNTA Surdegen Cavotec lyftes i slutet av maj, i nr 21/2019, fram som ett lovande turnaroundcase och en bra aktie för den långsiktiga portföljen. Det Mid cap-noterade verkstadsbolaget med inriktning på utrustning till flygplatser och hamnar hade på bara några år gått från tillväxtbolag till ett bolag med lönsamhetsproblem.

Affärsvärlden såg emellertid flera positiva tecken, däribland en ny vd i Mikael Norin som städat rejält, väsentligt stärkta finanser via en nyemission samt en låg värdering relativt såväl historisk lönsamhet som framåtblickande lönsamhetsambitioner. Lägg därtill ett första kvartal som redan hade visat på en tydlig lönsamhetsförbättring trots vikande omsättning.

De förutsättningarna visade sig ha varit en synnerligen bra kompott, för aktien har nu på blott ett halvår uppvärderats med nära 50 procent.

Årets tre första kvartal har totalt sett bjudit på i princip oförändrad omsättning för Cavotec, men rörelsemarginalen exklusive engångsposter har ändå successivt förbättrats – från 5,6 procent under första kvartalet till 7,6 procent under tredje kvartalet. Utvecklingen gör att våra prognoser från i våras framstår som alltför konservativa.

Affärsvärlden vacklar ändå i fallet Cavotec. Å ena sidan underskattas ofta kraften i turnaroundcase som börjar leverera, å andra sidan har relativt mycket redan prisats in för Cavotec – ett cykliskt bolag med halvdan historik. Med viss tvekan sänker Affärsvärlden därför till en neutral vänta-rekommendation.

Detta är en kortversion av Nära fullvärderad efter rallyt. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Inte prenumerant? Prova på en prenumeration här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.