Säkrar vinst och köper nytt

Denna vecka säkras en fin vinst samtidigt som vi investerar i ett nytt bolag inför niomånadersrapporten.

Stockholmsbörsen steg med 0,1 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen steg med 0,2 procent.

Fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik visade på en något ökad arbetslöshet, från 4,9 till 5,0 procent. I årstakt var arbetslöshetsminskningen nere i 0,1 procentenheter – en ny lägstanivå för den här högkonjunkturen. Som vi visade i Veckans graf nyligen så har en försämring på 0,3 procentenheter i årstakt bara setts under recessioner. En stigande arbetslöshet under de närmaste månaderna, om än bara långsamt stigande, vore därför synnerligen illavarslande ur ett konjunkturperspektiv.

Om svackan istället visar sig tillfällig – och den amerikanska ekonomin stärks igen – talar det mesta för att Fed kommer att behöva höja räntan. Givet hur beroende börskurserna är av det låga ränteläget behöver inte ett sådant scenario lyfta börsen.

Värt att bevaka är även inflationsstatistiken och oljepriset. På nivåer kring 50 dollar är oljan i princip oförändrad i årstakt. Under förra hösten och vintern föll dock oljan kraftigt, till nivåer kring 30 dollar i början av 2016. Om oljan bara ligger kvar på nuvarande nivåer kommer ökningen i årstakt på uppåt 70 procent att börja synas i inflationsstatistiken de närmaste månaderna. Och det i ett läge där kärninflationen i USA redan är 2,3 procent, den högsta nivån sedan våren 2012.

Efter ytterligare en stark vecka i Tethys Oil väljer vi att ta hem vinsten. På endast fem veckor summerar uppgången till 23,1 procent. Förutom att bolaget har kommit med positiva nyheter i form av föreslaget inlösenprogram och ökad produktion, är det framförallt stigande oljepriser som börsen har uppskattat. Den överraskande överenskommelsen om produktionsminskning i OPEC har lyft oljepriset till cirka 50 dollar per fat. Vi ser dock risk att osäkerheten kommer öka kring hur överenskommelsen faktiskt kommer att se ut i november, då nästa möte hålls.

Oljepengarna väljer vi att placera i speloperatören Unibet, som vi bedömer har goda chanser att överraska positivt framöver. Spelsektorn har haft ett kämpigt år på börsen, men den senaste månaden har aktierna börjat röra sig uppåt igen. Betsson har stigit med 7 procent trots att det är stökigt i Turkiet. De mindre operatörerna har stigit med mellan 10 och 30 procent, där Mr Green har utvecklats bäst. Unibets aktie har dock stått still under samma period vilket har skapat ett bra köpläge kortsiktigt.

Vår tes är att Unibet står inför skördetid efter stora marknadsföringskostnader under andra kvartalet. Så har det sett ut historiskt. Under år med fotbolls-VM eller EM så är andra kvartalet ett investeringskvartal med svag lönsamhet och avkastningen kommer kvartalen efter. Under de sex turneringsåren för perioden 2006 till 2016 föll rörelseresultatet med 20-30 procent mellan första och andra kvartalet. Marknadsföringskostnaderna kommer därför att falla betydligt andra halvåret, något som bör få fart på vinsten igen.

I grunden är det den höga tillväxten i Unibet som lockar. Rensat för valutaeffekter och förvärv växte Unibets spelöverskott organiskt med 29 procent under andra kvartalet. Aktien värderas till p/e 18 respektive 15 på våra prognoser för 2016 och 2017, vilket är lågt.  I veckan meddelade Unibet även att valutaeffekter medför en positiv effekt på spelöverskottet på cirka 14 till 15 procent mellan tredje kvartalet 2015 och tredje kvartalet 2016. Unibet är en vinnare på ett försvagat pund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.