Säkrar vinst och köper nytt

Två av portföljens innehav gick åt rakt motsatt håll i förra veckan. Nu genomför vi ett aktiebyte.
Säkrar vinst och köper nytt - port_v22_17_binary_6853314.png

Stockholmsbörsen steg med 1,1 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen tappade 0,1 procent. Utvecklingen för portföljens innehav var minst sagt blandad. Stack ut gjorde framförallt Hexatronic (+14,4 procent) och Gaming Innovation Group (-11,7 procent).

I fallet Hexatronic aviserades inga nyheter under veckan, utan uppgången ska nog ses som att omvärderingen har fortsatt i takt med att fler investerare upptäcker bolaget. Eftersom Hexatronics konkurrenter alltjämt värderas klart högre ser vi fortsatt potential i aktien och behåller innehavet.

Gaming Innovation Group (GIG) hade en svag vecka. Anledningen är att flera storägare sålde aktier vid en så kallad bookbuilding i torsdags. Med anledning av den starka efterfrågan såldes 70 miljoner aktier motsvarande 8,6 procent av utestående aktier på kursen 5,4 norska kronor. Dessa aktier såldes till norska, finska och svenska institutionella ägare, där flera enligt GIG har betydande sektorerfarenhet.

Det är positivt med en breddad ägarbild och den uppenbart starka institutionella efterfrågan på aktierna. Dessutom har huvudägaren Optimizer Invest och vd Robin Reed förlängt sin lockup till den 31 mars 2019. Vi bedömer att kurspressen är tillfällig och att aktien bör repa sig ganska snabbt. GIG är en av de snabbast växande gamblingbolagen i världen just nu och med en fortsatt attraktiv värdering. Carnegie släppte nyligen en analys med riktkursen 8 norska kronor, drygt 50 procent över nuvarande kurs.

Danska smyckestillverkaren Pandora är fortsatt en vattendelare på Köpenhamnsbörsen. Föregående kortvecka präglades av nya negativa analytikerkommentarer och att hedgefonden AQR gav sig tillkänna som storblankare via danska Finanstilsynet. När Köpenhamn hade långhelgstängt under Kristi Himmelsfärd rapporterade Pandoras stora, men betydligt mindre lönsamma, amerikanska branschkollega Signet svag försäljning.

Såldes fortsatte baissen även på måndagen. Sedan vändes den gångna veckan till plus när vd och sedan vice styrelseordföranden i Pandora passade på att utnyttja kurspressen till sina första aktieköp i öppna marknaden. Affärsvärlden ser fortsatt Pandora-aktien som uträknad i förtid: värderingen är låg och den höga kapitalförräntningen skulle raskt behöva komma ned många steg för att dagens kurs ska vara rimlig.

Vi gillar det nuvarande positiva sentimentet inom spelsektorn och plockar in sportboksleverantören Kambi i portföljen. Aktien är en av årets förlorare med ett tapp kring 35 procent, triggat av en vinstvarning för första kvartalet. Kambi rapporterade då den sämsta sportboksmarginalen sedan bolaget knoppades av från Kindred 2014. Marginalen fluktuerar över tid, men genomsnittet består. Det är ingen strukturell förändring och allt annat lika bör en återgång till normala nivåer komma förr snarare än senare. Med nästan uteslutande fasta kostnader blir hävstången betydande vid volymökning.

Den svenska spelutredningen är dessutom generellt positiv för inte minst för leverantörerna, likt Kambi, då det öppnar upp för nya potentiella kunder. Vi gillar också att Anders Ström, styrelseledamot och störste ägare, i slutet av april och i början av maj ökade sitt innehav i bolaget. Affärsvärlden har sedan tidigare en köprekommendation med riktkursen 135 kronor, vilket ger god potential från nuvarande nivåer.

För att finansiera Kambi-köpet måste någon aktie lämna. Här föll valet på tobaksbolaget Swedish Match som varit lite trög de senaste veckorna. Aktien är intressant i ett längre perspektiv, men vi säkrar en vinst på 8,5 procent på två månader.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.