Säkrare aktieköp
Spararna plockar ut sina pengar från aktiefonderna och lägger dem i räntefonder, visar den senaste statistiken. Beteendet skapade genast rubriker som »Spararna flyr aktiemarknaden« och rädslan ökade säkert på sina håll för att ytterligare nedgångar är att vänta.
Utflödet ur aktiefonderna bör tvärtom tolkas som att det är dags att gå in på aktiemarknaden. Det kanske låter konstigt, men den amerikanske fondgurun Peter Lynch, som blev världskändis genom sin fondförvaltning på den stora förvaltaren Fidelity, har en intressant teori om detta fenomen. Peter Lynch skriver i sin bok »Beating the street« att när barberaren köper säljoptioner, då är det dags att köpa aktier!
Föraktar inte
Fondförvaltaren ville inte på något sätt antyda att han föraktar småspararna (i det här fallet barberaren) utan konstaterade bara krasst att när småspararna tror på en nedgång och säljer sina aktier då har alla redan sålt och kvar finns bara köpare. I det läget kan uppgången på aktiemarknaden ta fart igen.
Omöjligt pricka botten
Stockholmsbörsen börjar nu bli köpvärd igen, även om ytterligare nedgångar naturligtvis inte kan uteslutas. P/e- talet är inte så högt, om man tar hänsyn till den låga räntan.
Samtidigt vet var och en som köper och säljer aktier att det är omöjligt att pricka den absoluta botten. Den som köper aktier nu bör därför kombinera aktieköpen med olika försäkringar. Affärsvärlden har gått igenom tre olika strategier som minskar risken.
* Rabatten i de flesta noterade investmentbolagen har sjunkit kraftigt, vilket till stor del beror på att dessa bolag varit intressanta placeringsalternativ under nedgången. Ändå är investmentbolagen ett lockande alternativ med lägre risk än andra investeringar, eftersom det finns en rabatt. Den som tror på fastigheter och skog bör köpa Lundbergs och den som vill ha onoterade aktier kan köpa Bure eller Ratos. Investor och Industrivärden har portföljer som till stor del påminner om en vanlig Sverigefond. Den som vill äga småbolagsaktier, men är försiktig kan med fördel köpa Svolder. Om förtroendet för teleoperatörerna återvänder kan det vara bra att äga aktier i Invik eller Kinnevik. Investmentbolagen stiger inte lika kraftigt som de underliggande aktierna i dess portföljer, men faller å andra sidan inte lika mycket heller när aktierna i portföljerna rasar.
* Det finns ett fyrtiotal företag som lämnar en utdelning som är större än dubbla bankräntan. Aktier med hög direktavkastning kan med fördel köpas i nuvarande marknadsklimat. En eventuell nedgång i aktien begränsas av utdelningen. Det är lätt att sätta samman en portfölj med aktier från flera branscher som lämnar en god direktavkastning. Affärsvärlden har hittat fem kvalitetsbolag som för närvarande är lågt värderade och som därmed har en hyfsad kurspotential samtidigt som de lämnar en utdelning på över tre procent: SCA, SEB, Skanska, Swedish Match och Volvo. Just dessa fem bolag ger också en god riskspridning eftersom det ger en exponering mot fem olika branscher.
* Optioner är kanske det bästa instrumentet för att gardera sig mot nedgångar eller för att helt enkelt bara spekulera i uppgång. Den som inte vågar gå in på aktiemarknaden än, men som är rädd för att missa en eventuell uppgång kan behålla pengarna på banken och samtidigt med en mindre summa köpa köpoptioner i omx. På så sätt undviker spararen att binda kapital och när kurserna stiger är han eller hon ändå med i uppgången. Det värsta som kan hända är att köpoptionen blir värdelös. Kapitalet som i så fall förloras på köpoptionen är å andra sidan det enda som går förlorat. Det mesta av pengarna finns ju fortfarande kvar i säkert förvar på banken.
En liknande strategi kan den använda som är fullinvesterad i aktier, men tror att nedgången fortsätter. Genom att köpa säljoptioner har spararen då garderat sig mot ytterligare nedgångar. Det värsta som kan hända är att börsen stiger och då blir säljoptionen värdelös. I det här sammanhanget nämns emellanåt en liknelse från försäkringsbranschen som tål att upprepas: »Alla betalar varje år några tusenlappar på en hemförsäkring och då gråter man inte för att huset inte brinner ner«.
Att utfärda köpoptioner på det egna aktieinnehaven, så kallade covered calls, har blivit väldigt populärt under de senaste åren, särskilt bland något större placerare. Metoden är ingenting för den som tror på en stor börsuppgång. Den placerare som däremot nöjer sig med en bra avkastning kan med fördel utfärda köpoptioner på sitt aktieinnehav.
Här kan vi lyfta fram SCA som exempel. Bolaget har gått från att vara ett tråkigt skogsbolag till att bli ett spännande konsumentvaruföretag. SCA – aktien handlas på nuvarande nivåer till låga vinstmultiplar, p/e-talet är tio, samtidigt som ledningen använder sig av en skicklig förvärvsstrategi som förr eller senare borde borga för en försiktig kursuppgång.
Om vi nu köper aktier i SCA till kurs* 212 och sedan utfärdar köpoptioner i augusti på nivån 230 så får vi 8,75 kronor betalt för det löftet. Vi har då förbundit oss att sälja aktierna i SCA till kurs 230. Om SCA handlas över 230 kronor så kommer vi att bli lösta på våra aktier. De innebär att de aktier vi köpt för 212 kronor säljs för 230 kronor samtidigt som vi har fått en premie på 8,75 kronor. Upplägget skulle alltså ge en avkastning på 12,6 procent, före avgifter, på bara fyra månader.
Möjligheten finns förstås att SCA står i 250 kronor i augusti. Då känns det kanske bittert att ha förbundit sig att sälja på 230 kronor plus premien, men ingen som tror på en kraftig uppgång ska utfärda köpoptioner.
Skulle aktien i stället ligga kvar på kursnivåer under 230 kronor så får vi behålla innehavet. Då kan den som inte har förändrat sin i grunden goda tro på SCA på nytt utfärda köpoptioner till nästa lösenmånad. Och i det läget kan den som gjort affären i alla fall trösta sig med att han eller hon har köpt aktien för ett lägre ingångsvärde, 203,25 kronor (212 – premien).
* Kurserna för aktien och optionen bygger på stängningskurserna den 11 april.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.