Säkrast säkra vinsten

Swedol har gjort mycket rätt och utvecklas starkt. Men efter den kraftiga kursuppgången sänker vi rekommendationen ett snäpp.

VÄNTA Minusränta, högkonjunktur och påstådd bostadsbrist. Ändå börjar det knaka i fogarna på svensk bostadsmarknad.

Oron har fått flera av börsens bostadsutvecklare att falla tungt på börsen. För om det är skakigt redan nu – vad händer i ett läge med högre räntor och/eller ­sämre konjunktur?

Utvecklingen för andra bolag med koppling till byggsektorn har varit mer blandad. En av vinnarna har varit verktygs- och arbetsklädeshandlaren Swedol som fick ett par köprekommendationer i Affärsvärlden i fjol, den första i nr 3/2016 vid kurs 18,50 kronor. Nuvarande kurs på 34,20 kronor innebär en uppgång på 85 procent.

Efter förvärvet av Grolls/Björnkläder från riskkapitalbolaget Littorina i fjol har Swedol numera två ungefär jämnstora affärsområden: Kläder & skydd samt Verktyg & förnödenheter. Den organiska tillväxten för koncernen ser i år ut att hamna kring 10 procent, vilket innebär att omsättningen tar sig över 3 miljarder för första gången.

I halvårsrapporten lyftes god konjunktur i Sverige och fortsatt stark efterfrågan inom bygg och anläggning fram som förklaring till den goda utvecklingen. Swedol hämtar 82 procent av omsättningen i Sverige och 15 procent i Norge. På branschnivå dominerar bygg och anläggning med 33 procent och industri och verkstad med 24 procent.

Swedol rider kort sagt på den urstarka inhemska konjunkturen samtidigt som bolaget efter interna åtgärder lyckats vända lönsamheten efter svackan 2012–2015. Bolaget strävar efter att nå en omsättning på cirka 5 miljarder kronor 2020, motsvarande 15 procents årlig tillväxt från fjolårets nivå. Tanken är att både organisk och för­värvad tillväxt ska bidra.

På lönsamhetssidan ser rörelsemarginalen i år ut att nå omkring 8,5 procent, vilket är i paritet med Swedols långsiktiga genomsnitt kring 8–9 procent, men en bit ifrån det finansiella målet på 11 procent och långt ifrån de 13–14 procent Swedol levererade 2006–2007.

Det är dock vanskligt att stirra sig blind på Swedols tidigare nivåer då koncernen förändrats rejält. I dag är den mer än fyra gånger större än 2007. Vidare har förvärvade Grolls inte nått lika höga marginaler historiskt. Noterbart är också att Swedol nu presterar snäppet över den betydligt större konkurrenten Ahlsell, som börsnoterades i fjol (se tabell). Och om inte nu – i ett läge med glödhet bygg- och ­industrikonjunktur – när ska Swedol leverera en tvåsiffrig ­rörelsemarginal?

På tillväxtsidan har Swedol bra medvind just nu. Septembersiffran visade på 10 procents omsättningstillväxt trots en försäljningsdag mindre under kvartalet. Givet var konjunkturindikatorer befinner sig är det ändå troligt att bolaget har den bästa organiska utvecklingen bakom sig. Nya förvärv kan driva aktien, men troligen ligger det en bit fram i tiden givet att Grolls fortfarande integreras samt att nettoskulden alltjämt är nära en halv miljard.

Swedol är inget tokigt bolag och värderingen är inte utmanande med ett p/e-tal på knappt 14 och ev/ebit på drygt 11 på våra prognoser för nästa år. Några bra kvartalsrapporter till och lite multipelexpansion och aktien kan närma sig 40 kronor.

Vår bild är dock att det kan vara riskabelt att försöka jaga de sista kronorna. Marginal­potentialen är sannolikt begränsad från nuvarande nivåer och det stora beroendet av Sverige och cykliska sektorer som bygg och verkstad innebär att Swedol högst sannolikt har de bästa åren bakom sig. Med viss tvekan sänker vi rekommendationen ett snäpp till en neutral vänta-rekommendation.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.