Sänkt lön räcker inte

Det finns uppenbarligen en stor acceptans för lönesänkningar bland svenska folket. Men räcker det för att försvara vår position i det långa loppet? frågar sig Affärsvärldens Magnus Sjöbäck.

Det är inte bara IF Metall som kan tänka sig att sänka lönerna för att rädda jobben. Enligt en omröstning bland Affärsvärldens läsare igår kan mer än hälften tänka sig att sänka sin ekonomiska standard för att behålla jobbet.

Situationen är prekär. För arbetstagaren innebär en sänkt lön med 20 procent att det blir mindre i lönekuvertet varje månad. Det i sin tur kan påverka både a-kassa, sjukförsäkringen, pensionen och statens skatteintäkter. Lägre lön betyder också mindre pengar att konsumera för.

Industrin kan falla på eget grepp med det som först verkar vara en vettig överenskommelse mellan arbetsgivarna och arbetstagarna. Å andra sidan är alternativen mindre attraktiva. Fler människor i öppen arbetslöshet ger initialt en mycket dålig eftersmak i hela samhället. Men det kanske inte är självklart att det är den sämsta medicinen för ett land som Sverige.

Tillväxtländerna Kina, Indien med flera har under många år presterat hög tillväxt delvis för att löneläget gör det attraktivt för bolag att investera där. Men också för att arbetskraften är villig att jobba mycket för att öka sin levnadsstandard. Att ha mer än ett jobb är mer regel än undantag för att öka inkomsterna.

I Sverige är läget annorlunda. Vi slår inte i underläge utan har istället en mycket hög standard att försvara. Har vi arbetat hårt nog för att utveckla vårt utbud på den globala marknaden så att vi förtjänar att ha kvar vår position? Har vi sått så vi kan skörda? Det kanske inte går att applicera rent marknadsekonomiska teorier på dagens situation. Men frågan om vi faktiskt har haft det för bra är relevant.

På gårdagens öppna fråga på Affärsvärlden.se, som löd ”Hur mycket skulle du sänka lönen för att behålla jobbet?”, svarade mer än hälften att de skulle kunna tänka sig just det. Endast 43 procent vägrar att sänka lönen.

Det verkar som om det finns ett välståndsglapp att utnyttja i krisen vilket förmodligen IF Metall och arbetsgivarförbunden insett. Men uppgörelsen innebär samtidigt att vi får det sämre och försämrar vår position i välståndsligan. Dessa långsiktiga konsekvenser pratar ingen högt om idag.

Vi står nakna i världen och behöver mer än någonsin såväl en politisk vision, en framsynt ledning i näringslivet och en befolkning som vill mer än att bara bevara det som vi redan har. Vad vill vi har för framtid? Vad förväntar dig du av din framtid?

Istället för att våra politiska makthavare och näringslivstoppar ser lönesänkningar som en möjlighet att ”rida ut krisen” kanske de bör fråga sig om det inte istället är en rejäl varningsklocka inför framtiden.

Röstningsresultat 2 mars, 2009
”Hur mycket skulle du sänka lönen för att behålla jobbet?”

* Inte ett dugg! 43%
* 10 procent 19%
* 20 procent 17%
* 30 procent 9%
* 40% eller mer 13%

Antal röster: 508

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder