Sänkta tillväxtprognoser för Europa efter större smittspridning och nya restriktioner

Ifo och två andra ledande institut har sänkt tillväxtprognoserna för eurozonen efter att ha uppmärksammat en större smittspridning i regionen och ytterligare restriktioner som kan påverka ekonomin.
Sänkta tillväxtprognoser för Europa efter större smittspridning och nya restriktioner - morka-moln-tyskland-900
Foto: Markus Schreiber/TT
De tror nu att euroområdets ekonomi krymper 2,7 % i fjärde kvartalet, jämfört med prognosen från i slutet av september om en tillväxt på 2,2%.

Prognoserna kommer från tyska Ifo, KOF i Zürich och Istat i Rom.

Framåtblickande estimerar instituten en långsammare återhämtning, där regionen växer 0,7% i första kvartalet 2021, ned från tidigare prognos 1,5%.

”Utsikterna överskuggas av stor osäkerhet om hur ekonomin kommer gå när infektionssiffrorna stiger samtidigt som vaccineringen börjar. En hård Brexit kan också störa försörjningskedjor”, skriver Ifo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets